Zgodba Američanke in Avstralca se bere kot kakšna romanca izpod peresa Nicholasa Sparksa. Štiriindvajstletna Chynna Noelle Deese in 23-letni Lucas Robinson sta se pred dvema letoma spoznala v enem od hrvaških hostlov, se zaljubila in od takrat v dvoje potovala po svetu. Na dvotedenskem popotovanju po Kanadi se je njuna ljubezenska zgodba končala predčasno in predvsem tragično. Njuni z naboji prerešetani trupli so pred desetimi dnevi našli v jarku ob aljaški avtocesti v Britanski Kolumbiji. Nedaleč stran je sameval njun pokvarjen kombi. Policija je potrebovala tri dni, da je identificirala dvojico, in še en teden, da je prišla na sled osumljencema. Gre za 19-letnega Kama McLeoda in 18-letnega Bryerja Schmegelskyja, ki ju je policija sprva imela samo za pogrešana najstnika, izkazalo pa se je, da sta po vsej verjetnosti povezana še s smrtjo domačina Leonarda Dycka. Njegovo zažgano truplo so štiri dni po prvih umorih našli v bližini požganega avtodoma osumljencev, nekaj manj kot 500 kilometrov stran od prvega kraja zločina.

Smrt v soju slave

Kanadska policija je za najstnikoma izdala vsedržavno tiralico in sprožila množičen lov nanju. Opozarjajo, da sta oborožena in nevarna, zato naj se jima nihče ne približuje. Kljub pomoči Kanadčanov, ki skrbno sporočajo, kje so dvojico opazili, policija trenutno ni prepričana niti glede tega, v kateri provinci sta. »Morda imata drug avto, morda sta peš, morda sta se celo razšla in potujeta vsak zase. V nobenem primeru se jima ne približujte, samo pokličite policijo,« so na tiskovni konferenci, na kateri so pokazali tudi fotografiji najstnikov, svetovali policisti. Vendarle je najverjetneje, da sta v Manitobi, kjer je policija na številne ceste postavila barikade. »Vsak večer zabarikadiram vrata, da ne bi mogla v hišo,« je za lokalne medije povedala prestrašena prebivalka manjšega Gillama. Ona in njeni sosedi upajo, da bo zgodbe kmalu konec.

Mladeniča sta kanadska državljana, ki sta bila na poti na severozahod Kanade v Yukon, da bi tam našla delo. S svojima družinama nimata stikov že od prejšnjega tedna, ko sta izginila. Zato se je oče 18-letnega Schmegelskyja odločil, da poskusi stopiti v stik z njim prek medijev. »Mislim, da tega lova ne bo preživel,« je v čustvenem intervjuju povedal Alan Schmegelsky. »Vem, da bo policija najprej streljala, šele nato pa postavljala vprašanja. Mrtev bo danes ali jutri. Tega se zavedam,« je prepričan. »Počivaj v miru, Bryer. Rad te imam. Tako zelo mi je žal, da si moral iti skozi to. In še bolj, da ti nisem mogel pomagati,« se je poslovil od sina. Ta se je po njegovih navedbah že dlje časa bojeval z duševnimi težavami, njegov načrt pa naj bi bila smrt v soju slave. »Normalen otrok ne potuje po državi in ubija vsepovprek. Resno bolan otrok pa,« je opisal sinovo duševno stanje, a o tem ni dal natančnejših informacij. Povedal je še, da je 18-letnik bolj zaprt vase in da ogromno časa nameni videoigram. Z 19-letnim osumljencem sta dobra prijatelja, skupaj sta delala v Walmartu. Ker nista zaslužila dovolj, sta šla srečo iskat drugam. A do tja nista prišla.