Mnogi Avstrijci menijo, da dobro vedo, zakaj je donedavni kancler in voditelj konservativne Ljudske stranke Sebastian Kurz dal nekaj dni po objavi posnetkov v aferi Ibiza, torej takoj po koncu koalicije s skrajno desnimi svobodnjaki, na skrivaj in v naglici uničiti datoteke s trdimi diski, kar je prišlo na dan v zadnjem tednu dni. Spomnimo, da je koalicija razpadla in da so za september razpisane predčasne volitve zato, ker se je maja letos na spletu pojavil dve leti star videoposnetek s španske Ibize, na katerem je voditelj svobodnjakov Heinz-Christian Strache (ki je te dni z družino spet na Ibizi) domnevni nečakinji ruskega tajkuna obljubljal vse mogoče ugodnosti prihodnje vlade, če mu bo z denarjem pomagala, da bo uspešen na volitvah leta 2017 in da bo prišel v vlado. Še vedno ni jasno, kdo je Stracheju, ki je leta 2017 res postal podkancler (a brez ruskega denarja), nastavil past.

Vse od izbruha afere Ibiza pa svobodnjaki trdijo, da je Kurz že dolgo, precej preden ga je bilo mogoče videti na spletu, vedel za posnetek. Dokaze o tem naj bi vsebovale prav omenjene uničene datoteke, vsaj tako zdaj namigujejo Kurzovi politični nasprotniki iz vseh drugih strank. Ker pa so datoteke uničene, dokazov za omenjene trditve svobodnjakov, ki bi torej močno kompromitirali Kurza (sodeloval je s Strachejem, čeprav naj bi vedel za njegovo skorumpiranost), še vedno ni. Morda pa jih sploh nikoli ni bilo.

Razkritje zaradi 76 evrov

Datoteke na trdih diskih je dal uničiti Kurzev sodelavec v stranki (torej ne vladni strokovnjak za te stvari, kot je običaj) pri zasebnem podjetju Reisswolf pod tujim imenom. Zadeva je prišla na dan samo zato, ker je pozabil plačati 76 evrov in ker opomin zaradi lažnega imena ni dosegel dolžnika. Konec tedna je to zadevo prvi razkril dunajski liberalni dnevnik Kurier. Levičarski tednik Falter pa je potem objavil videoposnetek, na katerem Kurzev sodelavec skrbno nadzoruje uničevanje datotek in trdih diskov. Posnela ga je nadzorna kamera podjetja Reisswolf. Lastnik pravi, da se mu v 25 letih še ni zgodilo, da bi kdo pod lažnim imenom dal uničevati datoteke. Kurzev sodelavec se je že pri prihodu »obnašal živčno« in »nikakor ni hotel dati datotek iz rok«, je rekel. Poleg tega je zahteval, da se že uničene datoteke še enkrat uniči in da bo uničeni material odnesel s seboj. S pomočjo njegove telefonske številke so odkrili, za koga gre. Kot enega Kurzevih spremljevalcev ga je prepoznal eden od zaposlenih. Sicer so v podjetju vse stvari podrobno predstavili državni tožilki, ki preiskuje afero Ibiza.

Ob koncu mandata je uničevanje internih datotek običajno

V resnici je imel nekdanji kancler pravico, da uniči interne datoteke, saj mora v državni arhiv poslati samo uradne zapise. Kurz, ki se mu je po izbruhu afere Ibiza obetala zmaga na septembrskih volitvah, zdaj poskuša živeti odmaknjeno od avstrijske politike, preden se bo volilna kampanja zares začela. Trenutno je v kalifornijski Silicijevi dolini, kjer preučuje tehnologije prihodnosti. Zdaj je sicer za avstrijske medije izjavil, da je uničevanje datotek povsem običajen postopek ob menjavi vlade. Zanika, da bi obstajala povezava z afero Ibiza. Nekateri mu verjamejo in menijo, da je to ukazal narediti na skrivaj, ker tik pred glasovanjem o nezaupnici ni hotel dajati vtisa, da se je že predal. Njegov sodelavec pa pravi, da je bil živčen in je delal napake predvsem zato, ker je s petindvajsetimi leti še nekaj let mlajši kot 32-letni Kurz.