Na jugu Avstrije pa je v sredo zaradi dehidracije umrl triletni otrok, ki so ga v ponedeljek nezavestnega našli v nekem vozilu, parkiranem na soncu. Otrok je vanj splezal in zaspal brez vednosti starih staršev, ki sta skrbela zanj.

Na zahodu Avstrije danes pričakujejo do 38 stopinj Celzija, dunajska nadškofija je zato ljudi povabila, naj si pridejo odpočit in se ohladit v tišino cerkva v prestolnici in okolici.

V Belgiji so v sredo v Liegu z rekordnima 40,2 stopinje Celzija podrli dosedanji rekord, ki je znašal 39,9 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Franciji je bila minula noč verjetno najbolj vroča doslej. Najnižja povprečna temperatura je znašala 21,4 stopinje, medtem ko je bil prejšnji rekord dosežen 14. avgusta leta 2003 in je znašal 21,3 stopinje Celzija, navajajo francoski meteorologi.

V Londonu iščejo tri ljudi, pogrešane po kopanju v Temzi

Na severu Francije in na območju Pariza bodo danes verjetno dosegli nove rekorde s temperaturami prek 40 stopinj Celzija, ponekod napovedujejo tudi do 43 stopinj Celzija.

A petek bodo Francozi končno dočakali osvežitev. Še posebej je bodo verjetno veseli v Parizu, kjer morajo prebivalci poleg pregretih stanovanj trpeti tudi zadušljive temperature v metroju, kjer ni klimatskih naprav.

Vročina vlada tudi po celotni Nemčiji. Že v sredo so s 40,5 stopinje Celzija, ki je bila izmerjena na zahodu države, podrli temperaturni rekord, a bi ta lahko znova padel danes. Ob Renu pričakujejo temperature do blizu 41 stopinj Celzija. V Nemčiji so doslej v rekah oz. jezerih umrli štirje ljudje, niso pa doslej zabeležili smrtnih žrtev vročine.

Tudi na Nizozemskem se kuhajo. Na vzhodu te države za danes napovedujejo do 40 stopinj Celzija.

Velika Britanija bo verjetno podrla dosedanji julijski temperaturni rekord, ki je 36,7 stopinje Celzija, morda pa bo presegla celo absolutnega, ki je 38,5 stopinje Celzija, navaja britanski vremenski urad. V Londonu medtem policija išče tri ljudi, ki jih pogrešajo po kopanju v Temzi.

V petih italijanskih mestih - Bolzanu, Brescii, Firencah, Perugii in Torinu - so danes oblasti zaradi vročine dvignile stopnjo preplaha na tretjo. Vročina pesti tudi dele Luksemburga in Švice.

V Španiji so se medtem temperature začele zniževati in približevati običajnim vrednostim za ta letni čas. Le v šestih od 50 območij v državi še velja oranžni alarm, navajajo španski vremenoslovci.

Ob tokratnem vročinskem valu strokovnjaki znova opozarjajo na podnebne spremembe, ki jih povzroča človek. Reviji Nature in Nature Geoscience sta v sredo objavili študiji, ki sta izpostavili, da v zadnjih 2000 letih svetovne temperature niso nikoli rasle s takšno hitrostjo kot danes.

Zaradi vročine pri nas že nekaj zdravstvenih težav

Pomoč v zdravstvenih ustanovah ljudje poiščejo predvsem zaradi omotičnosti, utrujenosti ali vrtoglavice. Hujše težave ali zapleti, zaradi katerih bi bila potrebna hospitalizacija, niso pogosti. Težave ob poletni vročini omilimo z zadrževanjem na hladnem in hidracijo.

V Zdravstvenem domu Ljubljana posebne statistike obravnavanih primerov zaradi vročine ne vodijo, zato točne številke bolnikov, ki pridejo na urgenco zaradi težav, povezanih z visoko zunanjo temperaturo, ne poznajo, jih je pa po njihovi oceni kar veliko, je za STA pojasnil urgentni zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Marko Zelinka.

»Prihajajo s težavami, kot so omotičnost, utrujenost, vrtoglavice, kolapsi ... Resni zapleti v smislu hudih poslabšanj kroničnih bolezni ali toplotnega udara pa so izjemno redki, tako da hospitalizacije praviloma niso potrebne,« je zapisal Zelinka.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana hujših težav zaradi vročine ne opažajo. Tudi mariborskem kliničnem centru na internistični nujni pomoči zaenkrat ne beležijo večjega števila bolnikov.

Glavnino bolnikov predstavljajo starejši bolniki s pridruženimi boleznimi, ki prihajajo večinoma zaradi poslabšanja katere izmed osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, rakaste bolezni in motnje srčnega ritma.