Zapata je po svojih izračunih sklepal, da bo za polet porabil dvajset minut. Vedel je, da bo moral med letenjem enkrat napolniti desko, saj z enim polnjenjem ne bi mogel preleteti 35 kilometrov, kolikor znaša zračna linija med njegovim začetkom in ciljem. Da bi to storil, se je začel počasi spuščati proti ladji, a jo je zgrešil in padel v vodo. Kot poroča CNN, se štiridesetletnik pri tem ni poškodoval.

Letečo desko poganja pet majhnih motorjev. Napolnjena je z letalskim gorivom kerozinom.

Kljub srečnemu koncu za izumitelja pa so bili v njegovi ekipi zelo razočarani, saj naj bi poskus pristanka na ladji izvedli večkrat, v veliko zahtevnejših razmerah.

»Ko letiš s svojim telesom, celo tvoje roke narekujejo smer, v katero želiš iti. Čutiš turbulenco in zrak, ki ti piha skozi prste. Je tako, kot da bi postal ptica in hkrati zelo težko. Tudi z nogami sem se boril proti vetru, zato je bilo prisotne veliko bolečine,« je povedal Zapata in dodal, da je verjel, da ima 30 odstotkov možnosti, da uspe preleteti razdaljo. Priznal je, da je čutil veliko več pritiska kot pred drugimi poleti, saj je vedno več zanimanja javnosti za njegove podvige.

Zapata je pred desetimi dnevi s svojim letenjem navduševal na vojaški paradi na Elizejskih poljanah, v rokah pa je med letenjem držal tudi puško.