Rezultat takšne raziskave je bil objavljen 23. julija v prestižni reviji Journal of the American Medical Association (JAMA). Po mnenju nekaterih drugih znanstvenikov in nevrologov raziskava odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov, in niso prepričani, da gre dejansko za poškodbe možganov. Kubanska vlada meni, da gre za manipulacijo in izgovor za uvedbo novih sankcij.

Septembra 2017 je Trumpova administracija odredila umik nenujnega osebja z ameriškega veleposlaništva na Kubi, ker naj bi bilo okoli 30 njihovih uslužbencev in družinskih članov od decembra 2016 do tedaj izpostavljenih zvočnemu oziroma »soničnemu napadu«, kot so odločitev utemeljili v ZDA. Ameriški diplomati in tudi 14 uslužbencev kanadskega veleposlaništva v Havani se je pritoževalo zaradi nenavadnih simptomov, kot so izguba vida, omotica, kognitivne motnje, nespečnost, glavobol, težave s koncentracijo, vsi pa naj bi utrpeli poškodbe sluha. Po njihovih pričevanjih so menda na trenutke doživljali čudne in neprijetne zvoke. Fenomen je sprožil razne raziskave, teorije in polemike. Eni so trdili, da je verjetno šlo za površnost pri upravljanju z elektronskimi napravami za vohunjenje in nadzor prostorov, drugi spet so govorili o posebnem elektronskem orožju oziroma mikrovalovnem sevanju, ki naj bi ga uporabljali Rusi in Američani v času hladne vojne, da bi vplivali oziroma kontrolirali nasprotnikov um. Na osnovi razpoložljivih avdio posnetkov sta ameriška znanstvenika januarja letos ugotovila, da take nadležne zvoke povzroča oglašanje karibskih kratkorepih čričkov anurogryllus celerinictus. Da gre za »kolektivne psihogene motnje«, pa so menili kubanski zdravniki in znanstveniki.

Kot da bi imeli pretres možganov brez udarca

A zgodba še nima epiloga. Po umiku ameriškega diplomatskega osebja in njihovih družin iz Havane je ameriška vlada prizadete osebe napotila na zdravniški pregled na medicinsko šolo Perelman Univerze v Pensilvaniji. Tamkajšnji specialisti so na osnovi opisanih simptomov lani prišli do sklepa, da se pri teh osebah kažejo značilnosti dolgotrajne travme na različnih področjih možganovine, kot da bi imeli pretres možganov, ne da bi kadar koli doživeli poškodbe glave oziroma mehanski udarec. Pravkar objavljena študija v reviji JAMA obravnava posnetke možganov 40 ameriških diplomatov in njihovih družinskih članov, ki naj bi se vidno razlikovali od kontrolne skupine, se pravi od ljudi, ki niso bili nikoli na Kubi.

Avtorji študije so uporabili tri metode za merjenje različnih parametrov možganov: določitev skupnega in regionalnega volumna sive in bele substance, celovitost možganskih nevronskih tkiv malih možganov oziroma funkcionalnih povezav, ki se nanašajo na sluh, vid in ravnotežje. V sivini niso zaznali pomembnih razlik med obema obravnavanima skupinama, menda so diplomati imeli nekoliko več te substance. Razlike so opazili pri beli možganovini (belini), ki je dejanska podpora možganske arhitekture, v kateri potekajo povezave med živčnimi celicami. Povprečni volumen je bil pri osebah, ki so bile v Havani, 542,22 kubičnega centimetra, pri kontrolni skupini pa 569,61. Po besedah glavne avtorice raziskave Regine Verma, profesorice na pensilvanski univerzi, posnetki z magnetno resonanco »potrjujejo, da se je nekaj dogajalo z možgani teh ljudi« in da je zelo malo verjetno, da bi bili vzroki psihogene ali psihosomatične narave. Potemtakem bi lahko šlo za »sonični napad«, kar pa drugi znanstveniki izključujejo zaradi različnih tehničnih razlogov. Enake težave naj bi v istem času kot na Kubi imeli tudi ameriški diplomati v Pekingu.

O zadnji študiji je ugledni nevroznanstvenik Mark Rasenick z medicinske fakultete pri Univerzi Illinois v Chicagu dejal: »Gre za dobro delo, vendar enostavno ni dovolj (informacij), da bi prišli do kakršnega koli zaključka […] Menim, da je edini razlog, zakaj se pojavlja v reviji JAMA, ta, ker gre za temo s politično težo.« Nevrolog Jon Stone, zunanji sodelavec Univerze v Edinburgu, pa je mnenja, da študija ne potrjuje, da bi šlo za poškodbe možganov ali razlike v možganih kot posledico čudnih izkušenj, ki so jih diplomati po njihovih pripovedih doživeli na Kubi.