Marija Novak je stara 69 let in živi sama v svojem stanovanju v mestu. Odkar je pred nekaj meseci imela nesrečo, ko je sredi noči padla v kopalnici, se pri gibanju počuti zelo negotovo in skrbi jo, da ne bo več mogla samostojno živeti. Zaradi omejene mobilnosti pogosto ne želi iti ven, kar negativno vpliva na njeno socialno življenje.

Pomembni so neodvisnost, udobje in varnost

Primer Novakove ni osamljen v družbi, kjer se bo delež svetovnega prebivalstva, starejšega od 60 let, do leta 2050, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, skoraj podvojil (z 12 na 22 odstotkov). Že danes se v številnih evropskih državah soočamo s pomanjkanjem prostora v domovih za starejše in (pre)drago oskrbo starejših oseb na njihovih domovih. Po drugi strani so sodobni starejši posamezniki vse bolj aktivni, želijo se družiti in samostojno ter čim dlje živeti doma tudi v starosti. Kako jim lahko to omogočimo? In ali so v primeru samostojnega življenja varni in dobro oskrbovani tudi v nujnih primerih? Neodvisnost, udobje in varnost lahko v sodobnem okolju podpremo z uporabo pametne tehnologije, ki omogoča uporabnikom, da vzpostavijo in ohranijo občutek varnosti in samozavesti, izboljšajo raven socialne interakcije ter so sposobni dlje časa samostojno živeti.

Tehnologija mora biti dostopna vsem

Prav s tem se ukvarja mednarodni projekt i-evAAlution za testiranje pametnih rešitev, ki omogočajo daljše samostojno življenje starejših na domu, v katerega sta vključena Center za družboslovno informatiko (CDI), ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, in podjetje Eurotronik Kranj. »Te tehnologije morajo biti cenovno dostopne, uporabniku prijazne, varne in zanesljive, hkrati pa tudi enostavne za rokovanje, razširljive in uporabne v situacijah, ko skrb za starejšega človeka izvaja skupnost. Ker na trgu že obstajajo številne različne rešitve IKT, je paket povezal nekatere od teh rešitev, da bi dobili učinkovit nabor pametnih rešitev, ki bodo pokrile potrebe starejših oseb in jim pomagale v njihovem vsakodnevnem življenju,« so sporočili s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, pri kateri deluje omenjeni Center za družboslovno informatiko.

V primeru že omenjene gospe Novak je prav paket pametnih rešitev i-evAALution kot naročen. Avtomatizirani scenariji osvetlitve ponoči, integriran hišni alarm in nadzor naprav prek sistema Innogy SmartHome zagotavljajo visoko raven varnosti in udobja. Ura 2PCS ima dodatne varnostne funkcije, denimo zaznavo padca. Prav tako lahko Novakova v kritičnih trenutkih sproži klic prek varovalnega telefona HomeTab – tudi prek prepoznave govora, prav tako se lahko poveže s sorodniki in prijatelji (glasovni, tekstovni ali videoklepet). Socialna platforma Palette v paketu povezuje njene potrebe in interese s ponudbo in interesi drugih uporabnikov platforme ter s tem omogoči širjenje socialnih stikov. vl