Kožni rak je danes najpogostejša oblika raka na svetu. Vendar ga lahko tudi zlahka preprečimo in ga je najlaže zdraviti, če ga odkrijemo zgodaj. »Vendar je najpogosteje prav zanikanje tisto, ki ljudem preprečuje, da bi se zaščitili pred kožnim rakom in poiskali zgodnje zdravljenje,« je povedala Vesna Tlaker, specialistka dermatovenerologije, tudi del ekipe Inštituta za dermatologijo.

Prepoznavanje kožnega raka

Preverite, ali imate na koži znamenja, ki spreminjajo velikost, barvo in obliko. Prav tako bodite pozorni na znamenja, ki so videti drugačna od preostalih, so nesimetrična ali imajo neenakomerne robove. Prav tako so lahko »sumljiva« znamenja, ki so na otip hrapava ali luskasta (včasih lahko znamenja otipate, preden jih vidite). Tudi večbarvna in znamenja, ki srbijo ali krvavijo, morda rosijo, so razlog za obisk dermatologa. Znamenja, ki so bisernega videza, videti kot rana, ki se ne zaceli, je tudi dovolj velik razlog za obisk zdravnika.

Kako in kje iskati

Enkrat na mesec si preglejte kožo, ali so se na njej pojavile kakršne koli spremembe ali sumljiva znamenja. Pregled mora obsegati celotno telo, spredaj in zadaj, s posebnim poudarkom na mestih, izpostavljenih soncu. Postavite se pred visoko ogledalo, za težko dosegljiva mesta pa uporabite tudi ročno ogledalo. Prav poletni meseci in čas dopusta, ko smo večji del dneva v kopalkah, je še posebno primeren čas, da nas pregleda partner ali partnerica oziroma oseba, ki dopustuje z nami.

Vedno se lahko pregledamo tudi sami. Pred ogledalom pogledamo obraz, vključno z nosom, ustnicami, usti, uhlji in predelom za ušesi. Morda prosite nekoga, da vam pregleda lasišče, tako da vam z glavnikom razdeli lase. Če nimate veliko las, bodite pri pregledovanju še posebno natančni, da boste pogledali celotno lasišče. Nikar ne spreglejte rok. »Poglejte zunanji in notranji del dlani, ne pozabite preveriti med prsti,« opomni Tlakerjeva. Pregled naj sledi vratu, prsim in trupu. »Ženske naj ne pozabijo pogledati med dojkami in pod njimi,« opozori sogovornica. Prav tako so del pregleda roke; upognite komolec ter preglejte nadlaket in pazduhe. Če nimate pomoči oziroma ste sami, lahko za pregled zatilja ter zgornjega in spodnjega dela hrbta uporabite ročno ogledalce. S pomočjo njega lahko pregledate ritnici in zadnjo stran stegna. »Prav tako ne pozabite pregledati podplatov in predelov med prsti na nogah,« še opomni sogovornica.

Ob letošnjem dnevu melanoma je ekipa Inštituta za dermatologijo dobili veliko vprašanj ne le o pravilnem pregledovanju znamenj doma in o zaščiti pred soncem, ampak tudi o tem, kako prepoznati nevarno znamenje. »Vsebine smo strnjeno povezali v zloženko, ki smo jo pripravili slovenski dermatologi v sodelovanju z evropskimi organizacijami. Zloženka je tudi prosto dostopna na naši spletni strani dermatologija.si,« pogovor zaključi Tlakerjeva. vl