»To je strašno, ne moremo dihati. Grozljivo smrdi,« so se danes zjutraj nad uradnimi meritvami strokovnjakov zmrdovali tisti, ki so se v bližini požara zbudili obkroženi s sivo meglico in neznosnim smradom. V državnem centru za javno zdravstvo so prebivalce sicer opozorili, naj ne hodijo v neposredno bližino požarišča, a hitro dodali, da prve meritve v sredo zvečer niso pokazale onesnaženja zraka, ki bi preseglo največje dovoljene koncentracije škodljivih delcev. »Zrak je čisto v redu, ostanite mirni,« je na stran strokovnjakov stopil župan Milan Bandić, ki je pozno zvečer obiskal kraj požara.

Do jutra se je stanje očitno spremenilo, pa čeprav so oblasti vztrajale, da onesnaženja ni. Mediji po drugi strani poročajo drugače. Pravijo, da so jutranje meritve pokazale na nevarno koncentracijo škodljivih delcev v zraku. Prebivalci sosesk v južnem delu mesta, v Novem Zagrebu, so na družbenih omrežjih to potrdili s pritožbami o glavobolih in bolečih grlih, ki naj bi bili posledica dima. Dodatno jih je razjezilo pozno opozorilo oblasti, naj se tisti, ki so v neposredni bližini pogorišča, ne zadržujejo na prostem. Marsikdo je zaradi vremena ponoči verjetno pustil na stežaj odprta okna. Namesto gostega črnega dima so se s požarišča v četrtek popoldan v ozračje valili oblaki belega in sivega dima.

Požar je v sredo okoli sedme ure zvečer izbruhnil v centru za recikliranje odpadkov na jugovzhodnem obrobju Zagreba, zagorelo je odsluženo pohištvo. V roku štirih ur je 170 gasilcem iz 25 društev s 50 vozili uspelo požar lokalizirati in omejiti na do 16 metrov visoke ognjene zublje, nato pa so vso noč razkopavali smeti in gasili zagorelo odsluženo pohištvo. Da bi ogenj pogasili čisto do konca, so še danes zjutraj s pomočjo komunalnih strojev razkopavali odpadke. V požaru ni bil nihče poškodovan, kar je potrdil vodja mestnega urada za upravljanje v nujnih situacijah Pavle Kalinić. Zavrnil pa je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je bila po izbruhu požara ogrožena tudi mestna deponija Jakuševec, ob kateri je center za reciklažo. Požar je namreč izbruhnil v delu centra, ki je obdan z betonskim zidom.