Ameriška ladja je ozek morski prehod med kitajsko celino in Tajvanom preplula, potem ko je Peking v sredo v beli knjigi o obrambi poudaril, da se ne bo odpovedal uporabi sile za ponovno združitev s Tajvanom, ki je v njegovih očeh le odpadniška pokrajina. V istem dokumentu je ZDA obtožil spodkopavanja stabilnosti na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plovbo skozi Tajvansko ožino je ameriška mornarica opravila tudi po kitajsko-ruskih letalskih vajah ta teden. Zaradi njih sta ameriški zaveznici v regiji, Južna Koreja in Japonska, ostro protestirali, saj naj bi letala kršila njun zračni prostor.

Ameriška mornarica trdi, da je bila plovba ladje USS Antietam skozi Tajvansko ožino, ki so jo očitno opravili minulo noč (po tamkajšnjem času), rutinska.

Ta tranzit »izkazuje ameriško zavezo odprtemu in svobodnemu Indijskemu in Tihomorskemu območju,« je v sporočilu za javnost zapisala sedma flota ameriške mornarice. Dodala je, da bo ameriška mornarica še naprej opravljala polete in plovbe povsod, kjer to dovoljuje mednarodno pravo.

Ameriške vojaške ladje občasno izvajajo vaje v Tajvanski ožini in s tem vedno znova sprožajo jezne odzive Kitajske. Peking je maja protestiral pri Washingtonu, ko sta skozi ožino plula ameriški rušilec in oskrbovalna ladja.

Kitajska vsakršno plovbo skozi ožino obravnava kot kršitev svoje suverenosti, ZDA in številne druge države pa so mnenja, da je to morska pot v mednarodnih vodah in je tako odprta za vse.

Tajvan in Kitajska sta ločena od konca državljanske vojne leta 1949, a Peking v otoku vidi del svojega ozemlja.