o navedbah združenega poveljstva južnokorejske vojske je Severna Koreja ob zori iz Wonsana na vzhodni obali izstrelila dve raketi, ki sta leteli 430 kilometrov, preden sta padli v morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Naša vojska pozorno spremlja razmere v primeru novih izstrelitev in je v stanju pripravljenosti,« so še sporočili iz Seula. Tiskovna predstavnica južnokorejskega obrambnega ministra Choi Hyun Soo je tudi pozvala Severno Korejo, naj ustavi vsa dejanja, ki ne prispevajo k umiritvi vojaških napetosti.

Kasneje je visoki južnokorejski predstavnik sporočil, da je ena od raket letela 690 kilometrov in da gre za nov tip rakete, kakršne v generalštabu korejske vojske še niso zasledili. Pri tem se je skliceval na analizo, ki so jo opravile južnokorejske in ameriške obveščevalne službe, poroča AFP.

Odzvali so se tudi na Japonskem, kjer so izrazili »izredno obžalovanje« in poudarili, da je raketa padla tik pred japonsko izključno ekonomsko cono.

Tokratna izstrelitev severnokorejske rakete je prva po zadnjem neuspelem srečanju med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom minuli mesec, ki se je končal zgolj z dogovorom o nadaljevanju dialoga o denuklearizaciji Korejskega polotoka na nižji, delovni ravni.

Ti pogovori se še niso začeli in Pjongjang je nedavno posvaril, da bi jih lahko odpovedali, ker sta Washington in Seul zavrnila, da bi odpovedala vojaške vaje, ki so napovedane za prihodnji mesece.