Andrej Kotnik je tolkel po zelenici. Malo razočaranja, malo jeze in ogromno želje. Tolkel je, ker bi Maribor lahko zabil še tretjega in AIK bi bil resno potolčen. Švedi so bili za tretjega v vročem Ljudskem vrtu zreli. Ves drugi polčas. Maribor je dobil prvo tekmo drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, toda to še zdaleč ni bila idealna zmaga. Bolj kot zaradi prejetega zadetka lahko (spet) skrbi, da niso zabili tretjega. Kotnik je tolkel, Rok Kronaveter se je držal za glavo. Zmaga bi lahko bila še višja. »Zadovoljni smo s predstavo proti tekmecu, ki je bil morda še premočan za ta krog, morda bolj spada v naslednji krog. Imamo zmago v žepu, vendar nas čaka v gosteh zahtevna tekma, doma igrajo s precej več tempa in zelo drugače,« je povedal trener Darko Milanič.

Rikard Norling, trener AIK, je v torek iskreno, ponosno, skoraj navdušeno govoril o razliki med nogometnima principoma. Še pred petnajstimi, dvajsetimi leti so, kot je opisal, Švedi brcali na peščenih igriščih. Dovolj dolgo, da se razlika do kontinentalnega nogometa po njegovi oceni šele zmanjšuje. Počasi, četudi zanesljivo. Kajti ko so Švedi še brcali na pesku, so igralci Maribora driblali, »šikali«, ustvarjali na betonu, na asfaltu, na dvoriščih. In točno tako je Maribor zabil uvodni gol. Ko je prostor ne toliko našel, kot naredil Dino Hotić, je Rok Kronaveter zabil, kot je kot otrok, ki bi rad zabijal v Ljudskem vrtu, zabijal na desnem bregu Maribora. Zdaj ga je, resno vpliven gol, zabil še na levem bregu. Preprosto. Zvito. Učinkovito. Z dobro staro špičko. »Res lep gol, briljanten,« je pohvalil še Rikard Norling.

Toda če se je Maribor sploh po zgodnjem zadetku počutil še kako udobno, je AIK potrpežljivo čakal. »Umirjali so igro, vse so delali po načrtu,« je ocenil Milanič. Skoraj tako kot tekmeci Maribora v slovenski ligi. Da bi se vijoličastim nekaj, nekako in nekje zalomilo. Kotnik je znova pred tekmo poudaril, da mu ta pritisk godi, iskal je prostor in globino, streljal od daleč, imel skoraj bolj tekmo s samim sabo. Ampak ne godi pa, če tako izgubi žogo, še zlasti, ko nanjo premeteno čaka izkušeni Sebastian Larsson. Lepo je povedal 34-letni vezist na konferenci pred tekmo, da po izkušnjah v Angliji in bogati reprezentančni karieri ni prišel le še dočakat upokojitev. Da želi igrati še v Evropi. O, ja. Kako je podal do Henoka Goitoma, kapetana in golgeterja AIK. Ta si je nastavil, izigral Sašo Ivkovića in zabil mimo Kenana Pirića. Cik. Cak.

Ampak napovedoval je Milanič tudi to, da s predložki s strani pač ne bo šlo. Da to zagotovo ne bo pravi način. Pa je bil. Saša Ivković je po podaji Roka Kronaveta, ki je marljivo priboril kot, skočil in surovo zabil. Še zlasti, če je tako nepokrit. »Vedno preverimo pomanjkljivosti tekmeca,« je izpostavil Milanič. Norling je sicer poudaril, da so naredili domačo nalogo, a je več kot očitno niso. Maribor je tako unovčil točno tisto in tam, kjer je močan, kjer je njegova kvaliteta. In Norling je imel ravno toliko prav, kot se je tudi motil. Odločilo je, kako je Maribor igral, poraz ga zato ni skrbel. »Težko je reči, ali sem z rezultatom zadovoljen. To je šele polovica, vemo, kaj ta rezultat pomeni, tekma je še živa,« je napovedal Norling.