Posebni preiskovalec Robert Mueller je včeraj dejal, da predsednika Donalda Trumpa ni opral krivde v svojem poročilu o preiskavi sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi in predsednikovega oviranja preiskave. V več kot šest ur trajajočem pričanju pred dvema odboroma predstavniškega doma kongresa je Mueller tako zavrnil tisto, kar ves čas trdi Trump, namreč da Muellerjevo poročilo dokazuje njegovo nedolžnost.

Mueller je ponovil, da ni našel dokazov o dogovornem sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi, vendar tudi, da ne more ne potrditi ne ovreči tega, da je Trump oviral preiskavo na različne načine, kar je kaznivo dejanje. Kot je razložil, sploh niso razmišljali o tem, da bi Trumpa obtožili, ker pravno mnenje pravosodnega ministrstva trdi, da predsednika na položaju ni mogoče obtožiti. Toda ko so demokratski kongresniki Muellerja včeraj vprašali, ali bi bi Trumpa lahko kazensko preganjali po koncu mandata, je odgovoril pritrdilno in nakazal, da je za to dovolj dokazov.

Nastop, ki je razočaral

Zaslišanje Muellerja, ki velja za profesionalca z dolgoletnimi izkušnjami, so v ZDA napovedovali kot velik dogodek, vendar je sodeč po prvih komentarjih precej razočaralo vse vpletene. Mueller še zdaleč ni deloval prepričljivo, v odgovorih je bil pogosto zmeden in je nasprotoval samemu sebi, kar bo zelo koristilo republikancem, ko bodo v prihodnjih dneh kritizirali njegovo verodostojnost. Demokrati tako včeraj niso dobili v roke orodja, s katerim bi lahko pred ameriško javnostjo upravičili morebitni začetek postopka o odpoklicu Trumpa v predstavniškem domu kongresa, kjer imajo večino, četudi je tak korak zaradi republikanske večine v senatu obsojen na propad.

Republikanci so na drugi strani kritizirali Muellerja in mu očitali politično opredeljenost, rekoč da je v svojo ekipo za preiskavo zbral same demokratom naklonjene kadre. Očitali so mu tudi, da je v poročilo vključil sporni dosje britanskega preiskovalca Christopherja Steeleja, čeprav naj bi šlo samo za kup nedokazljivih trditev oziroma izmišljotin. Po njihovem je Mueller tudi prekoračil pristojnosti, ko je zapisal, da ne more reči, da je Trump nedolžen. Ter mu očitali, da je porabil goro denarja za dve leti trajajočo nesmiselno preiskavo.

Zanimivo je tudi, da je Trump že pred začetkom zaslišanja na twitterju zapisal, naj Mueller raje prizna, da se je potegoval za položaj šefa FBI še en dan pred tem, ko so ga imenovali za posebnega preiskovalca, saj da o tem obstaja vrsta prič, tudi podpredsednik Mike Pence. Toda Mueller je to trditev gladko zavrgel, zaslišanje pa je potekalo pod prisego.

Za končen izplen zaslišanj, ki so sinoči po našem času še potekala, bo sicer treba nekoliko počakati. A vsaj sprva se zdi, da niso postregla s čim prelomnim, kar je navsezadnje med vrsticami napovedoval tudi sam Mueller. Že prej je namreč rekel, da ne bo komentiral nič zunaj tistega, kar je zapisano v 448 strani dolgem poročilu.