Nogometaši Olimpije so včeraj dopoldne s posebnim letalom dopotovali v mesto Malatya v vzhodnem delu turške pokrajine Anatolija, kjer jih danes ob 19. uri čaka prva tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo Evropa z ekipo Yeni Malatyaspor. Za klub, ki je bil ustanovljen leta 1986, bo to debi v evropskih tekmovanjih, zato je tekmec za Ljubljančane velika neznanka.

V klubu je po uspešni lanski sezoni, v kateri je osvojil peto mesto v zahtevnem in kakovostnem turškem prvenstvu, prišlo do velikih sprememb. Trener kluba je Sergen Yalcin, ena izmed turških nogometnih legend, saj je igral za vse največje štiri turške klube Fenerbahče, Galatasaray, Trabzonspor in Bešiktaš. Prvi zvezdnik ekipe je Brazilec Guilherme, poleti se je klub okrepil z Gokhanom Torejem (Bešiktaš), ki je bil v mladih letih tudi član londonskega Chelseaja. Novinci so še Makedonec Jahović, ki je v igral za Rijeko, ko je bil njen trener Matjaž Kek, igralec s Slonokoščene obale Fofana (oba Konyaspor, kjer sta bila soigralca nekdanjega slovenskega reprezentanta Nejca Skubica), Zimbabvejec Handebe (Kaizer Chief, Južnoafriška republika), Tunizijec Chaalai (ES Tunis) in Turek Ceylan (Alanyaspor). Turki še niso v tekmovalnem ritmu, a imajo zelo zveste in glasne navijače, zato Olimpijo drevi na novem stadionu, ki sprejme 27.000 gledalcev, čaka peklensko vzdušje.

Če želi Olimpija nov uspešen nastop v Evropi, se bo morala hitro prilagoditi na razmere na igrišču in taktično postavitev Yalcina. »Igralci Olimpije so kakovostni. V preteklosti je bilo nekaj težav glede značaja igralcev, zdaj pa se je oblikovala pozitivna skupina fantov, ki ve, kaj mora početi na igrišču. Prav zaradi tega smo zmagali na zadnjih dveh tekmah z Rigasom in Domžalami,« je samozavesten trener Olimpije Safet Hadžić. Deloma je tudi razkril taktični načrt za drevišnjo tekmo, ki bo na nadmorski višini dobrih 900 metrov: »Igrali bomo tako, kot nam bo dovolil nasprotnik. Cilj je, da imamo žogo čim več v naši posesti, a glede na močno turško ligo in finančni vložek je favorit Malatyaspor. Verjamem v svoje igralce. Naredili bomo vse za presenečenje in napredovanje v tretji krog.«

Hadžić ima na razpolago širok izbor igralcev. Obramba je močnejša za Mirala Samardžića, ki po trimesečnem premoru še lovi tekmovalni ritem, a je ob debiju v dresu Olimpije v nedeljo proti Domžalam pustil dober vtis. Potem ko je bil v prvem polčasu še malo negotov, je v drugem odigral odlično in z njim ekipa dobiva poveljnika obrambe. Napad bo vodil Hrvat Ante Vukušić, ki je po dveh asistencah v nedeljo proti Domžalam dosegel tudi prvi gol v dresu Olimpije. »Po prvem golu je lažje. Za napadalca je veliko lažje, ko igra v ekipi, ki se bori za prvaka in igra napadalen nogomet. Premoremo veliko kakovosti. Že ko sem bil v Krškem, sem spoznal, da Olimpija igra najboljši nogomet v ligi,« pravi 28-letni Dalmatinec Ante Vukušić. Z evropskimi tekmami ima že veliko izkušenj. Vajen je igrati pred polnimi tribunami, zato peklensko vzdušje, ki ekipo čaka v Turčiji, zanj ni pritisk, ampak užitek. »Vsaka tekma v Evropi je za igralca velik oder za dokazovanje. Po dveh zmagah je vzdušje v ekipi sijajno. O Turkih ne vem veliko. Naša prednost je, da smo že odigrali štiri prvenstvene tekme. Večji pritisk je na Turkih,« je povedal Vukušić.