Maksim Dadašev je v torek umrl zaradi možganskih krvavitev, ki so bile posledica udarcev, ki mu jih je zadal Subriel Matias na petkovem dvoboju. Po 11. rundi so ga odpeljali na urgenco in operirali, a Rus po poškodbah ni okreval. Ruska boksarska zveza je zato sprožila preiskavo, saj sumijo, da je med dvobojem prišlo do kršitev, a smrtni primeri v boksu so vse prej kot redkost.

Med letoma 1890 in 2019 je bilo ugotovljenih 1875 smrti, ki so bile neposredna posledica poškodb, povzročenih med boksarskim dvobojem. Med letoma 1740 in 1889, ko so se boksarji spopadali še brez rokavic, je bilo ugotovljenih 266 smrti. Koliko jih je ušlo tisku, ni znano.

Zbiralec smrtnih primerov

Številke so znane predvsem po zaslugi Američana Manuela Velazqueza s Floride, ki je seznam smrti in poškodb, ki so bile posledice boksa, zbiral od leta 1938 do smrti leta 1994. Velazquez velja za najbolj znanega, pa tudi najvestnejšega nasprotnika boksarskih spopadov, svoje naloge pa se je lotil po tem, ko so njegovega prijatelja in upokojenega boksarja Peta Neba, znanega tudi pod imenom Kid Indiana, pri 30 letih sprejeli v psihiatrično ustanovo, saj zaradi mnogih udarcev v glavo ne bi bil več sposoben skrbeti sam zase. Velazquez, ki je bil vladni uslužbenec, je takrat postal boksarski abolicionist.

Zbiral je časopisne članke iz lokalnih časopisov in boksarskih revij, si dopisoval z zgodovinarji, ki so raziskovali boks, nato pa pisal kongresnikom in časopisnim urednikom, naj mu pomagajo pri prepovedi tega športa. Pred smrtjo je svojo zbirko člankov predal Robertu W. Smithu, pozneje pa je del zbirke od njega odkupil Joseph Svinth, ki je nadaljeval preštevanje, a že od leta 2011 ni osvežil podatkov. To namesto njega danes počnejo spletni navdušenci in portal Wikipedija, a za zdaj visoka številka še ni prepričala nobene države, da bi šport v celoti prepovedala.

Boks ubija v velikih mestih

Čeprav boks izvira iz antične Grčije, so njegovo sodobno različico izumili Angleži. Svinth na podlagi podatkov o smrtih sklepa, da se je šport iz Anglije najprej razširil v Wales in pozneje v ZDA in Avstralijo, šele nato na Škotsko in v druge dele Evrope. Če sodimo po smrtih, se je v neangleško govoreče države zares razširil šele po drugi svetovni vojni, seveda pa obstaja možnost, da so raziskovalci imeli le slab dostop do časopisov iz drugih držav. Kakor koli, Svinth boks povezuje z industrializiranimi mesti, v Walesu je največ smrti v rudarskih mestih, na svetu pa naj bi se kar 20 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi boksa zgodilo v zgolj šestih mestih.

Do poznega 19. stoletja je zaradi boksa največ ljudi umrlo v Londonu, v prvi polovici 20. stoletja v New Yorku, v drugi polovici 20. stoletja v Tokiu. Skoraj polovico boksarskih smrti so doživeli v ZDA, kjer sta samo še dve zvezni državi, v katerih ni še nihče umrl zaradi profesionalnega boksa. Boksarskih žrtev je sicer vedno manj. Če je v 20. letih prejšnjega stoletja zaradi boksa umrlo 230 ljudi, so v prvih desetih letih novega tisočletja umrli 103 ljudje.

Poleg številk sta tako Velazquez kot Svinth raziskovala nenavadne, posebne ali še posebej tragične primere boksarskih smrti. Eden takšnih primerov je denimo smrt Simona Byrna, irskega boksarja, ki je leta 1830 v dvoboju brez rokavic premagal Škota Alexandra McKaya, ki je zaradi udarca v grlo še isti dan umrl. Tri leta pozneje je Byrne boksal proti Jamesu Burku za naslov prvaka Anglije. Po treh urah in 99 rundah se je Byrne zgrudil in predal igro. Tri dni pozneje je umrl in postal eden redkih, ki je tako povzročil kot utrpel smrt v ringu.

So rešitev strožja pravila?

Za manjše število smrti v boksu so zaslužna strožja pravila, zdravniška oskrba in krajše kariere. Svetovna boksarska federacija na primer za profesionalne boksarje zahteva vsakoletne zdravniške preglede, ki so pogoj za pridobitev boksarske licence, obvezni so pregledi pred dvobojem in po njem. Če je boksar nokavtiran, ne sme boksati ali se ukvarjati s katerim koli drugim kontaktnim športom naslednjih 60 dni. Kljub pravilom, ki so v veljavi v Severni Ameriki in Evropi, pa boksarji še vedno umirajo.

Poleg Dadaševa je v zadnjem času zaradi boksarskih poškodb umrl 31-letni Scott Westgarth, ki je februarja lani, kljub temu da je po točkah premagal Deca Spelmana, kmalu po dvoboju v slačilnici izgubil zavest in nato v bolnišnici umrl, leta 2015 pa je zaradi udarca v glavo umrl Davey Browne.