Jadramo proti koncu prve polovice poletja in v tem času smo pred leti že večkrat pisali o španskem gaspaču, sloviti andaluzijski hladni juhi iz paradižnika, kumar in paprike, ki jo Španci v vročih dneh vselej postrežejo močno ohlajeno, neredko celo kot napitek – v visokih kozarcih z ledom in slamico. Tokrat pa nekaj pozornosti namenjamo gaspaču podobni jedi, ki ji Španci pravijo salmorejo. Tudi ta izvira iz Andaluzije, vendar ne iz Don Kihotove Manče, kot velja za gaspačo, ampak iz Cordobe. Salmorejo je precej gostejši od svojega bratranca gaspača, saj se za njegovo pripravo uporabi veliko kruha, poleg tega v njem ni druge zelenjave kot paradižnik. V Andaluziji obstaja nekaj različic, ena se imenuje porra antequerana, ki jo postrežejo posuto s koščki tunine namesto pršuta. Salmorejo sicer velja za samostojno jed, zaradi svoje goste teksture, ki spominja na redkejši krompirjev pire, pa je precej priljubljen tudi kot omaka; Španci vanj denimo pogosto namakajo zlasti ocvrte jajčevce, krompirjev čips in druge ocvrte jedi. Privoščite si ga, prav hitro ga boste pripravili po tokratnem receptu.