Hrvati se od lani lahko hvalijo z Michelinovimi zvezdicami. Takrat so po eno dobile tri restavracije, letos pa je takšnih pet. To so Pelegrini, ki ga vodi Rudolf Štefan, Monte v Rovinju s chefom Danijelom Đekićem, 360 v Dubrovniku, v katerem kuha Mario Curić, Noel v Zagrebu z Goranom Kočišem ter Draga di Lovrana z Denijem Srdočem. Kljub zvezdicam se marsikateremu za kulinariko pristojnemu okuševalcu hrane v Sloveniji še vedno zdi, da Slovenija, ki Michelinovih zvezdic še nima, Hrvaško, ko govorimo o gastronomskih destinacijah, krepko prekaša. Slovenije Michelin še ni odkril, ker poleg dobrih restavracij potrebujemo tudi dobro lobiranje (Michelin hoče za vsako oceno tudi plačilo), so jo pa kot kulinarično in vinsko državo izpostavljali različni svetovni mediji, ki so slavospeve peli predvsem Vipavski dolini.

Zdaj se je nekaj podobnega zgodilo še Hrvaški. Kot prihodnjo veliko kulinarično destinacijo jo je odkril Financial Times oziroma njegova novinarka Polly Russell, ki se je sprehodila po različnih hrvaških mestih na obali. Naj, preden se odpravimo po njeni poti, spomnimo, da je Hrvaško in njene specialitete že pred osmimi leti odkrival zdaj že preminuli kuharski mojster in popotnik Anthony Bourdain. V spremstvu chefa Mateja Jankovića je obiskal Rovinj, Pag in Skradin ter lovil morske pse, iskal tartufe in jedel ostrige, najbolj pa mu je teknila skradinska rižota, ki jo menda lahko kuhajo samo moški.

Ribe, sol, sir

Bourdain je bil med svojim obiskom sicer najbolj navdušen nad restavracijo Boškinac v Novalji, zaradi katere je dejal, da je Hrvaška, ko gre za gastronomijo, naslednja velika stvar. Boškinac, ki nima Michelinove zvezdice, ima pa Michelinovo priporočilo, je, čeprav ga je zapisala narobe – Boškinak, navdušil tudi novinarko Financial Timesa, ki se je, preden je prispela do tja, ustavila v Zadru, Ninu in blizu Paga. V Zadru razen opisovanja hotela Almayer, v katerem je spala, ni izpostavila pretresljivih kulinarično-vinskih posebnosti, v Ninu, ki bi ga lahko opisali kot hrvaške Sečoveljske soline, je odkrivala sol, blizu Paga pa paški sir.

Bourdain je v Boškinacu, kjer pridelujejo svoje oljčno olje in vino in kjer vsakega 25. junija praznujejo dan Anthonyja Bourdaina, jedel hobotnico, jagnječji golaž ter frtaljo s šparglji, za konec pa paški sir, kaj je tam jedla novinarka Financial Timesa, pa ni zapisala. Raje se je odpravila na okušanje tuna na otoku Ugljan, kjer gojijo tuna, ki ga v večini prodajo Japoncem, nato pa še v Moćun, kjer sušijo ribe, ki jih prodajajo predvsem Italijanom in Špancem, njej pa so tam postregli marinirano hobotnico, posušenega tuna, inčune in druge morske specialitete.

Ko gre za vino, je bilo Russllovi dovolj, da je obiskala vas Plastovo, kjer domuje vinarska družina Bibić s svojo vinoteko Bibić. Tam jo je z ženo Vesno (ki je mimogrede doma iz Vipavske doline) pogostil Alen Bibić, s katerim je preizkušala različna vina, a več kot sauvignon blanca in vina bas de bas ni omenila. Je pa zapisala, da družina Bibich več kot 60 odstotkov vina, ki ga pridela, izvozi v dobre hotele in restavracije v ZDA, Japonsko in Singapur. Russllova je tam končala svoj obisk in za Hrvaško, kjer ni, če smo pikolovski, raziskala pretirano velikega dela države niti njene obale, odkrila »gastrorenesanso«, ali je s kraji, ki jih je obiskala, in hrano, ki jo je degustirala, res storila dovolj za takšno trditev, pa presodite sami. Če ne drugega, je dala nekaj iztočnic za obisk nekaterih lokacij, če dopustujete v bližini Zadra, kaj več pa verjetno ne.