Že konstitutivni dogodek, ki ga na podlagi tujih spominov in govoric povzema Jack Hold, kasnejši Lolin ljubimec, je »čuden«: na plesu se je Lolin zaročenec v nekakšnem somnambulnem prizoru podal na plesišče s starejšo žensko, pred očmi svoje zaročenke in vseh povabljencev odplesal ples usodne zaljubljenosti in tako strl Lolino srce. Tako vsaj trdijo vsi, tudi njena prijateljica Tatiana. Ki pa v isti sapi trdi, da je bila Lol že pred tem dogodkom takšna, odmaknjena, razcepljena. Kaj je torej res?

V tem dogodku tudi deset let kasneje vsi iščejo razlog za Lolino razdrtje zaroke, selitev v drug kraj, odtujenost, poroko z dolgočasnim moškim, »mehansko« družinsko življenje, zalezovanje ljubimcev Holda in Tatiane po vrnitvi v »kraj zločina« itn. Ni namreč posledic brez vzrokov, trdi »zdrava pamet«, in če vzrok je, ženska pa ne joče in ne kaže trpljenja na »ustrezen« način, potem je nora.

V tem je genialnost Durasove: nenehno namreč prevprašuje konvencionalno »normalnost« (ni morda Lolina nenormalnost v tem, da ne igra »normalnosti«, ampak išče svoje poti?), »norost« (»prava« reakcija na stiske je družbeno zapovedana koreografija), »ozdravitev« (je zdravo, kar čuti posameznik ali kar predpisuje družba?). Seksualnost je seveda krucialno polje vseh teh družbenih pritiskov, ki jih Lol obide na način, ki ga ni mogoče prijeti, ujeti, z miselno in čustveno odsotnostjo, s pobegi, s skrivnim voajerizmom. S tem avtorica v temelju zavrača tradicionalno psihologijo in tradicionalni psihološki roman ter njegovo logiko »razvoja« likov od ekscesa k umiritvi ali obratno. Lol ni le izvrsten lik tedanjih francoskih psihoanalitičnih, filozofskih in socioloških pogledov, ampak uteleša posameznika, ki se izmika (samo)pojasnjevanju, beži v polje nedefiniranega, neulovljivega, v eksistenco, ki je v večnem nastajanju, ki ni že družbeno zakodirana; in ta odmaknjenost ima tako elemente nove, drugačne svobode kot poetičnosti. Da so trenutki srečni in nesrečni, to velja tudi v njenem svetu, drži tudi, da je v tem svetu pretežno sama, a morda nič manj kot vsa ta njena domnevno tako normalna, tako povezana okolica.