Predlaganje dveh enakovrednih kandidatov različnega spola za komisarsko mesto v evropski komisiji s strani držav članic EU je ena redkih zahtev naprednega ženskega gibanja v EU, ki jo je upoštevala novoizvoljena konservativna predsednica evropske komisije. Zdi se, da je spoznala, da je pomemben del t. i. evropskega demokratičnega deficita tudi premajhna zastopanost žensk v evropski komisiji, ki se je komaj zadnjih petnajst let s težavami vrtela okrog 30 odstotkov.

Mnogo je stvari, glede katerih bi Slovenija morala opustiti vlogo pridne šolarke, ki se trudi ustreči vodstvu evropske komisije za vsako ceno, pa tega ni storila, zdaj pa ste se vi kot predsednik vlade odločili, da se bo »Slovenija« uprla EU na točki, ki bi jo samoumevno, glede na našo ustavo in volilno zakonodajo, morala podpreti!

Spoštovani predsednik vlade, za točko »upora« zoper evropske birokrate ste si izbrali zanikanje pravice žensk do enakopravnega kandidiranja za vse pozicije moči v vodilnih organih EU. Neprijetno ste me presenetili. Takšnega stališča ne bi pričakovala od predsednika slovenske sredinskoleve vlade, ampak od voditeljev, kakršni so Orban, Plenković ali Salvini.

Sonja Lokar, Ljubljana