V Italiji so danes stavkali zaposleni v železniškem in lokalnem prometu ter v logistični panogi. Prizadeti so bili tudi taksiji, ladijski promet, storitev najema avtomobilov ter avtocestni promet, navedbe sindikatov povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Na italijanskem ministrstvu za promet so povedali, da so potniki izkusili nekaj nevšečnosti, vendar večjega kaosa ni bilo. Na voljo ni niti podatkov o tem, koliko delavcev se je odzvalo pozivu k stavki.

S stavko so sindikati opozorili vlado, ki jo sestavljata Liga in Gibanje pet zvezd, da že predolgo odlaša z nujnimi ukrepi na področju zaposlovanja in varnosti v transportu. Izpostavili so potrebo po investicijah in skrbnejšem načrtovanju na področju prometa.

»Od učinkovitosti, kakovosti in razširjenosti javnega prometa je odvisna kakovost življenja milijonov ljudi,« je poudaril predsednik regije Toskana Enrico Rossi, ki podpira stavko.

V železniškem prometu je stavka potekala med 9. in 17. uro. Odpovedani so bili predvsem regionalni vlaki, medtem ko so hitri vlaki na najpomembnejših progah vozili nemoteno. Nespremenjeno je vozil vlak med rimskim letališčem Fiumicino in središčem mesta, povezavo do milanskega letališča Malpensa pa so zagotavljali avtobusi.

V Rimu so popoldan za štiri ure ustavili podzemno železnico. Zvečer bodo ustavili še javni potniški promet v Milanu in Torinu. V Neaplju je v času stavke vozila približno polovica avtobusov.

Če so bile zapornice na cestninskih postajah na avtocestah odprte, pa to še ne pomeni, da je bila vožnja po njih brezplačna. Kdor cestnine ni plačal na avtomatskem plačilnem mestu, bo račun lahko tudi čez več mesecev prejel po pošti na dom, so posvarili v nemškem avtomobilskem klubu ADAC. Večjih zastojev pred cestninskimi postajami na italijanskih avtocestah danes ni bilo.

Prometni minister Danilo Toninelli je bil do stavke kritičen, predvsem v luči dejstva, da je Italija na vrhuncu poletne turistične sezone.

V petek bo sicer sledila še stavka v zračnem prometu, in sicer med 10. in 14. uro. Letalskim potnikom oblasti svetujejo, naj se za več informacij obrnejo na svojo letalsko družbo.