Singapurski cariniki so se pred dnevi pohvalili z velikim ulovom – zasegli so namreč rekordnih 8,8 tone slonovine, zaradi katere naj bi umrlo kar 300 afriških slonov. Zaseženo blago, katerega vrednost so ocenili na 11,5 milijona evrov, je bilo iz Demokratične republike Kongo na poti v Vietnam. Ladje bi morale imeti v Singapurju le postanek, uradno pa so prevažale les. Še večja je bila pošiljka lusk luskavcev (pangolin), skoraj 12 ton, v vrednosti okoli 32 milijonov evrov. Te so po oceni strokovnjakov pripadale okoli 2000 živalim, gre za tretji največji letošnji tovrstni zaseg v Singapurju. »Zaseženo slonovino in luske bomo uničili, saj bomo le s tem zagotovili, da se ne vrne na črni trg,« so sporočile oblasti. V zadnjih petnajstih letih je namreč pot na trg našlo kar 17 ton zasežene slonovine.

Ogrožanje števila slonov

Kljub spretnosti tihotapcev se lahko oblasti v zadnjih letih pohvalijo s številnimi velikimi zasegi. Marca so denimo v Vietnamu zasegle kar 9,1 tone slonovine, kar velja za največji takšen zaseg v zgodovini. »Singapur je že od nekdaj del nezakonitega trgovanja, saj ima odličen geografski položaj, pa tudi trg, na katerem se lahko zakonito prodaja slonovina izpred leta 1990,« komentira Kim Stengert iz singapurske izpostave Svetovnega sklada za naravo (WWF).

Slonovina iz Afrike je iskano blago zaradi visoke okrasne vrednosti. V 80. letih prejšnjega stoletja se je število afriških slonov ravno zaradi divjega lova nanje zmanjšalo za več kot polovico, z 1,3 milijona na samo 600.000, zato so preprodajo slonovine po skoraj vsem svetu prepovedali ali pa zelo omejili. Ironično, a je to njeno ceno na črnem trgu zvišalo, kar je dodatno spodbudilo divje lovce in preprodajalce. Po podatkih britanske okoljevarstvene organizacije EIA je bilo med letom 2000 in letošnjim marcem v 175 akcijah zaseženih 293 ton slonovine, zaradi katerih je bilo pobitih nekaj manj kot 44.000 slonov, skoraj polovico od tega pa so zasegli v zadnjih petih letih. V nasprotju s preteklostjo, ko je kot končna destinacija prevladovala Kitajska, je zdaj na vrhu seznama ciljnih poti slonovine Vietnam.

Za orožjem in mamili tretja največja trgovina

Med najprivlačnejšimi na svetu za tihotapce so tudi luskavci oziroma njihovi deli, zato niti ne čudi, da so samo v Singapurju od aprila letos zasegli neverjetnih 37 ton in pol lusk. Gre za od 30 centimetrov do enega metra velike živali, katerih koža je pokrita z velikimi zaščitnimi luskami iz keratina (beljakovina, ki tvori tudi človeške lase in nohte). So samotarske živali, najraje se prehranjujejo z mravljami in termiti, lovijo jih z zelo dolgim in tankim jezikom, ki ga lahko iztegnejo vse do 40 centimetrov iz ust. Kadar so ogroženi, se zvijejo v kroglasto obliko, ostre prekrivajoče se luske pa delujejo kot oklep. Njihovo meso na Kitajskem in v Vietnamu velja za pravo poslastico, luske pa v tradicionalni azijski medicini veljajo za zdravilne.

Singapur je eden od 182 podpisnikov konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) iz leta 1975. Cilj mednarodnega sporazuma je doseči, da trgovina z živalskimi in rastlinskimi vrstami ne ogroža njihovega preživetja. Trgovina z živalmi je po trgovini z mamili in orožjem tretja največja nezakonita trgovina.