Razmeroma veliko ljudi, od oboževalcev do protestnikov, od turistov do radovednežev, se je danes zbralo pred Buckinghamsko palačo in na poti do nje, ker stara tradicija primopredaje oblasti na čelu vlade veleva obisk odhajajočega in prihajajočega premierja pri kraljici. Ta letos ni mogla biti pretirano vesela obiska, saj je morala zaradi tega preložiti odhod na poletne počitnice v svoj grad Balmoral, kjer je bolj prijetno kot v prestolnici sredi vročinskega vala.

»Odhajam v Buckinghamsko palačo, da kraljici sporočim svoj odstop in ji priporočim, naj Borisa Johnsona pozove k ustanovitvi nove vlade. Ponovno čestitam Borisu za zmago na volitvah konservativnega voditelja. Prva prioriteta je uresničitev odhoda iz Evropske unije na način, ki bo deloval za vse Združeno kraljestvo,« je pred odhodom h kraljici napovedala odhajajoča premierka Theresa May. Pri Elizabeti II. je ostala običajne pol ure.

Dvojno slovo Mayeve

Mayeva se je sicer danes poslovila kar dvakrat. Prvič med zadnjim odgovarjanjem na vprašanja poslancev v parlamentu, ko je spet hvalila svoje dosežke, ki jih ne prepozna nihče. Politično neokusno je vodji opozicijske laburistične stranke Jeremyju Corbynu za konec predlagala, naj jo posnema in še sam odstopi. Drugič se je Mayeva poslovila s krajšim govorom pred Dowing Streetom 10. Obakrat je rekla, da se veseli Johnsonovega prihoda na oblast, čeprav je vsa tri leta njenega vodenja vlade – od tega dve leti kot zunanji minister – delal vse, da bi ji spodnesel premierski stolček in sam sedel nanj.

Kralj je mrtev, naj živi klovn

Prvič v zgodovini pa se je zgodilo, da so del primopredajnega rituala ustavili protestniki. Johnsonov prihod v Buckinghamsko palačo so za kratek čas prekinili pripadniki Greenpeacea, ki so se postavili čez cesto v bližini palače. Protestniki so bili tudi drugod. Vzklikali so marsikaj, na primer: »Kralj je mrtev, naj živi klovn.« Johnson se je pri kraljici zadržal dlje časa, okoli štirideset minut, kar je porodilo vprašanje, ali ga je morda okrcala, ker ni hotel izključiti možnosti zaprtja parlamenta, da bi izpeljal nesporazumni (trdi) brexit, ki ga mora odobriti ona. Ker gre za srečanja na štiri oči, o katerih morata oba molčati, nikoli ne bomo vedeli.

Petinpetdesetletni Johnson, po naključju 55. premier in že štirinajsti premier, ki mu je sestavo vlade zaupala Elizabeta II., je imel prvi premierski govor pred Downing Streetom 10, kjer ga je čakala 24 let mlajša partnerica.

Brexitski optimizem brez podrobnosti

Govor je bil poln energije, posredne kritike predhodnice, obljub in brexitskega optimizma, a kot smo pri njem že vajeni, tudi brez podrobnosti. »Postalo je jasno, da so doma in na tujem pesimisti, ki mislijo, da smo po treh letih neodločnosti nesposobni spoštovati demokratični mandat. Izpolnili bomo obljubo parlamenta ljudem in zapustili Evropsko unijo 31. oktobra, brez če-jev in vendar-jev,« je obljubil Johnson. V Downing Street 10 je vkorakal sam, brez partnerice.

Uresničena otroška želja

Odzivi Otočanov so zelo različni. Nekateri menijo, da bo porazen premier, drugi, da je največji voditelj med vsemi, ki so zakorakali v Downing Street 10. Mnogi protestniki so od njega zahtevali, da se odzove na raziskave javnega mnenja, po katerih solidna večina Otočanov želi ostati v EU.

Johnson je v prvem premierskem govoru obljubil nov sporazum z EU, vendar je za morebitni nesporazumni brexit že vnaprej obtožil Unijo in ji zagrozil, da lahko v primeru trdega brexita kar pozabi na ločitveno odpravnino.

Johnson naj bi si želel postati britanski premier že od svojega dvanajstega leta, ko se je odpovedal neuresničljivi želji, da postane svetovni kralj. Danes se mu je otroška želja uresničila.