Včeraj je bila 16-letna okoljska aktivistka še z nekaj drugimi mladimi povabljena v francoski parlament, kjer je spregovorila o podnebju. Zakonodajalce je pozvala k poenotenju glede znanosti o podnebnih spremembah. »Ne rabite poslušati nas, morate pa poslušati znanost o podnebnih spremembah,« je sporočila.

Poslanci iz nekaterih strank – med njimi iz voda konservativnih republikancev in skrajno desnega nacionalnega zbora – pa so že pred dogodkom pozivali k bojkotu govora in ignoriranju vsebin, ki jih bo Greta sporočala. Poslanec Guillaume Larrive je na primer na twitterju zapisal, da »ne potrebujemo gurujev apokalipse«. Nekateri drugi poslanci so jo pred govorom javno označili za »prerokinjo v kratkih hlačah« in za »Justina Bieberja ekologije«, kot poroča Guardian.

»Slabi ljudje, ker govorimo o neprijetnih dejstvih«

Republikanski poslanec Julien Aubert, ki se bori tudi za prevzem vodstva v stranki, je predlagal, da bi morala Greta prejeti »Nobelovo nagrado za strah«, poslanec Nacionalnega zbora Jordan Bardella pa je njena prizadevanja označil za »diktaturo večnih čustev«. Večjo podporo njenim prizadevanjem so izrazili v stranki Zelenih in stranki En Marche, ki ji pripada predsednik vlade Emmanuel Macron. Tudi vodja stranke Generation Ecology Delphine Batho je Greto podprla in dejala, da »Larrive in Aubert le igrata notranjo igro na hrbtu podnebnih sprememb«.

Greta se je na podane kritike odzvala tudi v govoru, v katerem je poslancem povedala, da so otroci, kot je ona, postali »slabi ljudje« samo zato, ker si politikom upajo povedati »neprijetna dejstva« o klimatskih spremembah, poroča Guardian. »Samo za citiranje ali delovanje na podlagi teh številk, teh znanstvenih dejstev, prejemamo nepredstavljivo količino sovraštva in groženj. Poslanci in novinarji nam lažejo in nas zasmehujejo,« je povedala.