Da Hrvaška velja za varno počitniško državo, nikakor ne kaže statistika zadnjega tedna, saj so našteli kar tri ločene napade hrvaških državljanov na turiste. Eden je umrl, trije so bili poškodovani. Najbolj je izstopal brutalen napad izpred tedna dni, ko je na terasi lokala v Pulju 32-letni Hrvat z nožem napadel in umoril devet let mlajšega Nemca. Zgodba naj bi se krvavo končala, ker je tujec pohvalil napadalčevo frizuro z dreadlocki, on pa je to narobe razumel in kompliment dojel kot žalitev.

Le dva dni kasneje je po splitskem nočnem klubu razgrajal mladenič, ki je z nožem ranil štiri osebe, med drugim 23-letnega Avstralca, varnostnika in policista, ki ni bil v službi. Vročekrvneža so policisti lahko umirili šele z uporabo solzivca in lisicami. Pred približno desetimi dnevi jo je v Splitu skupil 31-letni Francoz, ki je iz morja videl, kako neki moški na plaži brska po njegovih stvareh. Ko mu je skušal preprečiti tatvino, ga je ta zabodel v prsi in zbežal z njegovo denarnico. V petek je sledil incident še na Bolu na Braču: moški je napadel 47-letno rusko državljanko, jo lažje poškodoval in ji odnesel kakšnih tisoč evrov vredno ogrlico.

Več turistov, več incidentov

Hrvati so zaskrbljeni, saj bi slab glas o porastu nasilja lahko oviral nadaljnji razvoj turizma. Raziskava ekonomske fakultete iz Zagreba je pokazala, da se za vsak odstotek povečanja števila turistov za 0,3 odstotka poveča tudi kriminal. Kar je verjetno dokaj logično, običajno so turisti tudi najlažje tarče tatvin in ropov, na katere so se osredotočili v raziskavi. Zajeli so čas med letoma 1998 in 2016.

Kot enega od razlogov za incidente strokovnjaki za varnost navajajo alkohol in droge ter pomanjkanje policistov na terenu, zlasti na krajih z veliko ljudmi. Skoraj tretjina od 19.000 policistov je razporejena na meji, večina preostalih po pisarnah. Samo v Zagrebu naj bi imeli za polovico manj policistov na terenu, kot bi jih potrebovali. Na obali se soočajo z dodatno težavo – ker so plače natakarjev z napitninami vred v poletni sezoni višje od policijskih, nihče noče več opravljati tega dela.