Najbolj vroče je te dni v Franciji in Španiji. Kot smo že pisali, se je temperatura v mestu Bordeaux včeraj povzdignila na rekordnih 41,2 stopinj Celzija. Vročina bo zajela tudi dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske, nekateri meteorologi pričakujejo, da bi na teh območjih jutri lahko doživeli temperaturno »zgodovinski dan«. Vroče bo tudi v skandinavskih državah, medtem ko bo v Grčijo in Turčijo pritekel za ta čas hladnejši zrak.

Vročinski val se čuti tudi v Sloveniji. Danes bomo kot najvišje dnevne temperature namerili med 31 in 36 stopinj Celzija. Vse do petka bodo temperature po nižinah dosegale do 35 stopinj Celzija, zatem bo vročina v soboto popustila in začele se bodo nevihte, so zapisali na Arsu. Kljub temu naj bi se vroči dnevi prihodnji teden spet vrnili.

Čeprav je vročinski val te dni opazen, pa na Arsu sporočajo, da temperature letošnjega poletja verjetno ne bodo rekordne. Približno od 8. do 15. julija je bila temperatura zraka namreč večinoma malo pod dolgoletnim povprečjem, le v zadnjih dneh se je občutno segrelo.

Julij znatno manj vroč od leta 2015 in 2006

Daleč najtoplejše poletje doslej smo zabeležili leta 2003, kot sporočajo na Arsu, pa letos obstaja 30-odstotna verjetnost, da bodo temperature ta rekord presegle. »Glede na meritve prvih 21 dni julija in vremensko napoved do konca meseca računamo, da bo julij na državni ravni okoli 1,4 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem, kar je zelo podobno kot leta 2003. Zagotovo pa bo letošnji julij znatno manj vroč kot v letih 2015 in 2006, torej v temperaturnem smislu ne bo izjemen,« so zapisali na družabnem omrežju Facebook. Naslednje najbolj vroče poletje doslej – poletje leta 2017 – bomo letos verjetno presegli, je pa bilo to skoraj stopinjo hladnejše od leta 2003. » Skoraj zanesljivo (verjetnost 95-odstotna) pa bo letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih,« so še zapisali.

Podobno velja za število vročih dni, ko je najvišja temperatura zraka nad 30 stopinj Celzija. Medtem ko jih je bilo leta 2003 v povprečju 40 ali 50, krajevno na Primorskem okoli 70, so jih na Arsu letos našteli v povprečju med 10 in 20, na Primorskem okoli 30. Obenem so sporočili, da je verjetnost za podpovprečno hladen avgust okoli 10-odstotna, za rekordno vročega pa največ 5-odstotna.