Specializirano tožilstvo je prejšnji teden na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico proti 18 fizičnim in eni pravni osebi zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivih dejanj s področja drog, je poročal časnik Večer. Obtožni akt še ni pravnomočen. Kazniva dejanja naj bi se dogajala v povezavi s klubom Marina v Ajševici pri Novi Gorici, kjer naj bi hudodelska združba od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos za prostitucijo izkoriščala 413 deklet. Te so spolne storitve ponujale v nočnem klubu Marina Sauna Club, ki deluje pod okriljem družbe Cratos. V treh letih in pol naj bi v klub vstopilo nekaj manj kot 150.000 obiskovalcev, za vstopnino pa odšteli od 60 do 85 evrov. Obdolženi naj bi tako družbi Cratos, kamor so se stekala denarna sredstva kluba, nezakonito pridobili najmanj 21 milijonov evrov.

Kot prvoobtoženemu vpletenost v hudodelsko združbo očitajo poslovnežu in lastniku kinematografov Kolosej Sergeju Racmanu, ki je solastnik družb, ki so upravljale klub Marina. Z Jožetom Kojcem iz Spodnje Korene in Mariborčanom Dejanom Šurbkom, ki lastniško obvladujeta Cratos, naj bi izdelal načrt, kako bi pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti služili z izkoriščanjem deklet. Tuja dekleta, ki so v klubu ponujala spolne storitve, so bila ves čas pod nadzorom, po poročanju Večera piše v obtožnici. Dekleta so bile iz Romunije, Ukrajine, Albanije in držav z območja nekdanje Jugoslavije, sem naj bi prišle zaradi slabe ekonomske situacije doma.

Kojc, Šurbek, Vesna Ternovec in trije v Gorici živeči romunski državljani so v priporu, Racman, zoper katerega je koprsko sodišče pred dvema tednoma odredilo pripor, pa je še vedno na prostosti. Mednarodne tiralice (za zdaj) še niso razpisali. Po poročanju portala Siol bi se sojenje, če bi sodišče obtožnico potrdilo, lahko začelo že konec jeseni. Za zlorabo prostitucije je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora, za trgovino z ljudmi od tri do 12 let, za neupravičeno proizvodnjo in promet z drogami pa od enega do deset let.