Nov začetek sezone, novo burno obdobje v splitskem Hajduku. Podobno kot lani, ko so po slabem uvodu v domače prvenstvo dvakrat zamenjali trenerja. Forma nogometašev s Poljuda se je nato pod vodstvom Siniše Oreščanina izboljšala. Nov udarec za ljubitelje dalmatinskega nogometa je sledil v letošnjih evropskih kvalifikacijah.

Po porazu z Maltežani se je vrnil Burić

A gostovanje na Malti ni obetalo novega sramotnega poglavja v Hajdukovi zgodovini. Beli so v prvem predkrogu pri Gziri United zmagali z 2:0 in zdelo se je, da je uvrstitev v drugi krog kvalifikacij evropske lige le še formalnost. Pa ni bila. Gzira je na Poljudu zmagala s 3:1 in se zaradi več golov v gosteh uvrstila v nadaljnje boje. Poraz je odnesel trenerja Oreščanina.

Po treh letih se je na klop vrnil Damir Burić. »Vse se je zgodilo zelo hitro in spontano. Bil sem na Dunaju, ko so stopili v stik z mano. Začutil sem, da me klub potrebuje v tem težkem trenutku. Ne želim se vračati v čas, ko sem bil tukaj prvič trener. Zanimajo me le naslednje tekme. Kjer koli sem delal, nikoli ni bilo lahko. Tudi tokrat ni,« je dejal Burić, ki je v strokovni štab spet pripeljal pomočnika Joška Španjića in trenerja vratarjev Tonćija Garbića. »To željo je težko pojasniti. Enostavno te vleče sem, Hajduk je večna tema. Ne moreš brez njega. Bil sem prost, zato sem želel pomagati,« je Burić odgovarjal na vprašanje novinarjev, ali je dolgo razmišljal o sprejetju ponudbe.

Navijači krivijo združenje Naš Hajduk in upravo

Nekaj mirnosti je v klub prinesla prvenstvena zmaga nad Istro 1961 z 2:0. Igra ni bila prepričljiva, Burić obljublja boljši Hajduk že v kratkem, po prvem krogu so pomembne le tri točke na ligaški razpredelnici. A razočaranje po hudem evropskem udarcu še naprej boli najzvestejše privržence. Na portalu Slobodna Dalmacija so zbrali nekaj odzivov bralcev, ki si želijo boljših časov za klub. Po njihovem mnenju odgovornost za slabše sezone v zadnjih letih nosi uprava kluba. Podobno kaže tudi anketa na portalu. Več kot polovica sodelujočih za izpad proti Gziri krivi združenje Naš Hajduk ter nadzorni odbor in upravo kluba. Navijaška skupina Torcida zahteva tektonske spremembe, a teh podobno kot v zadnjih letih ni na spregled.

Velik finančni izpad

Zgodnji evropski poraz ne pomeni zgolj športne katastrofe, temveč tudi finančno katastrofo za splitskega velikana. Hajduk je z nastopom v prvem predkrogu od Evropske nogometne zveze prejel 240.000 tisoč evrov, a v klubu so načrtovali nastop vsaj v tretjem predkrogu. S tem je ekipa s Poljuda izgubila približno pol milijona evrov, zraven pa so še zaslužki od prodaje vstopnic. Hrvaški novinarji so izračunali, da bo grenak poraz proti Gziri Hajduk stal približno 1,2 milijona evrov. To sicer delovanja kluba ne bi smelo ogroziti, a bo imelo velik udarec na proračun. S tem pa tudi na sestavo ekipe in rezultate v prihodnjih letih.