»Vrhovni vodja je podrobno spoznal operativne in taktične podatke ter bojni sistem,« je o obisku podmornice zapisala KCNA. Severnokorejski mediji niso poročali, kje si je Kim ogledal podmornico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja je sicer prejšnji teden posvarila, da bodo napovedane skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje prihodnji mesec vplivale na predlagane delovne pogovore o jedrskem programu med Pjongjangom in Washingtonom.

O delovnih pogovorih sta se dogovorila ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un na nenapovedanem srečanju na demilitariziranem območju med Korejema konec junija. Od takrat sicer ni bilo nobenih drugih srečanj.

ZDA in Južna Koreja v avgustu načrtujeta skupne vojaške vaje. Obseg skupnih vaj sta sicer državi zmanjšali po prvem vrhu Trump-Kim lani v Singapurju, da bi s tem pripomogli k odprtju dialoga s Severno Korejo.

V Južni Koreji je nameščenih skoraj 30.000 ameriških vojakov, vsakoletne skupne vojaške vaje pa vedno znova razburijo Pjongjang.