Na koprske kriminaliste so se lani obrnili predstavniki treh podjetij, sedeže imajo v Postojni, Sežani in Kopru, in se pritožili čez družbo iz Nove Gorice ter njenega direktorja in večinskega lastnika, 32-letnega madžarskega državljana s stalnim bivališčem v Italiji. Lani in predlani naj bi jih namreč v imenu svojega podjetja ogoljufal.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je Madžar kot direktor družbe, ki se je v glavnem ukvarjala z žaganjem in impregniranjem lesa, v tem času s prijavitelji sklenil več poslov. Predlani je pri postojnskem podjetju naročil dobavo in prevoze lesa, lani in predlani od družbe iz Sežane najemal zemljišče za izdelavo sekancev, pri koprski družbi pa, tudi lani, naročil organizacijo uvoza in carinjenja blaga – pripeljano je bilo iz Belorusije in namenjeno v Italijo.

Vse tri družbe so obveznosti izpolnile in izdale račune, ki pa jih je Madžar oziroma njegovo podjetje nekako pozabilo poravnati. Direktor jih je dlje časa zavajal, jim obljubljal in zagotavljal, da bo to storil in da bo denar dobil od novih poslov družbe. Po večmesečnem izgovarjanju in izmikanju pa je vso komunikacijo z oškodovanimi enostavno prekinil.

Kriminalisti so prepričani, da je imel že od vsega začetka goljufive namene in mu je bilo jasno, da naročenega ne bo mogel plačati. Sežansko družbo je oškodoval za celih 276.000 evrov, postojnsko za 74.000 evrov, koprsko pa za približno dva tisočaka. Ugotovili so tudi, da je iz prilivov novogoriškega podjetja sebi izplačeval posojila, upnikov pa ni poplačal. Direktorja in podjetje so ovadili zaradi treh poslovnih goljufij. Za dve, s katerima je svojemu podjetju pridobil veliko premoženjsko korist, mu grozi zaporna kazen od enega do deset let zapora. Za »manjšo« goljufijo pa je zagrožena petletna zaporna kazen.