Britanci so danes okoli poldneva po britanskem času (z desetminutno zamudo) izvedeli, da bo novi vodja vladajoče konservativne stranke, ki bo jutri okoli dveh avtomatično postal novi premier in na Downing Streetu 10 zamenjal Thereso May, Boris Johnson, nekdanji konservativni zunanji minister, londonski župan in novinar. V finalu dveh kandidatov je dobil skoraj dvakrat več glasov 160.000 članov konservativne stranke (kar je 0,3 odstotka britanskih volilcev) kot njegov tekmec, trenutno še zunanji minister Jeremy Hunt.

»Vemo, kaj je bila mantra kampanje, ki se je pravkar končala. Za vsak primer, če ste pozabili: izpeljati brexit, združiti državo in poraziti (vodjo laburistične opozicije) Jeremyja Corbyna. Vse to bomo naredili. Porazili bomo Corbyna. Brexit bomo dokončali 31. oktobra,« je med drugim v zahvalnem govoru dejal Boris Johnson, ki je na prizorišče razglasitve zmagoslavja očitno prišel skozi ena od stranskih vrat, saj njegovega prihoda nismo videli. Čeprav so šele na odru odprli ovojnico z izidom glasovanja, je bilo po telesni govorici obeh jasno, da sta vnaprej poznala izid. Po stari tradiciji naj bi finalista pripravili na razglasitev.

Boris Johnson je dobil 92.153 glasov, Jeremy Hunt pa 46.656. To je bila prepričljiva zmaga favorita, ki pa vseeno ni bil tako orjaška, kot si jo je morda obetal, saj so mu napovedovali več kot tri četrtine vseh glasov. Dobil jih je dve tretjini ali 66,4 odstotka, kar je nekaj manj, kot jih je leta 2005 dobil njegov nekdanji prijatelj David Cameron. Ta ni mogel skriti, da je Johnsonovo zelo pozno odločitev za podporo brexitu pred referendumom leta 2016 imel za izdajstvo.

Razočarani Hunt, navdušeni Trump

Poraženi Jeremy Hunt, ki morda ne bo več dolgo zunanji minister, je dejal, da je zelo razočaran, priznal pa, da ga je od vsega začetka v tej bitki oviralo to, da je glasoval za obstanek Britanije v Evropski uniji. »Mislim, da je veliko članov stranke presodilo, da je to trenutek, ko se velja odločiti za nekoga, ki je na referendumu glasoval za brexit (tudi Theresa May je glasovala proti). To je bila ovira, ki je nisem mogel preskočiti,« je rekel Hunt.

Nad Johnsonovo zmago se niso navduševali samo na razglasitvi zbrani konservativci. »Začela se je BoJojeva predstava,« je dejal eden, misleč na vzdevek Borisa Johnsona, drugi pa: »Nebo je spet jasno. Oblaki so se razkadili.«

V tujini je bil verjetno najbolj navdušen ameriški predsednik Donald Trump, ki pa se ob tem spet ni mogel izogniti samohvali. »Dober človek. Čvrst in pameten. Rečejo mu britanski Trump in ljudje pravijo, da je to nekaj dobrega. Tam me imajo radi. To so hoteli. To potrebujejo,« je sporočil ameriški predsednik in izrazil prepričanje, da bo Johnson izpeljal brexit.

Jutri prva izjava za vse

Jutri bo Johnson okoli dveh popoldan zakorakal pred uradno premiersko rezidenco na Downing Streetu 10 in podal prvo premiersko izjavo, ki jo bo namenil vsem Britancem, saj je bila današnja namenjena samo konservativcem, predvsem pa pravovernim brexitarjem, ki so ga vzeli za svojega in ga spravili na oblast. Takoj po odstopu Therese May in prevzemu položaja pri kraljici bo zakorakal v svojo novo rezidenco, za katero naj bi že naročil nove postelje, ker mu sedanje niso všeč.

Hitro bo tudi začel sestavljati novo vlado. Še pred uradnim prevzemom krmila je imenoval člana vlade, ki skrbi za strankarsko disciplino v parlamentu (rečejo mu chief whip ali šef bičev).

Vrsta ministrov in državnih sekretarjev sedanje vlade je že odstopila ali napovedala odstop. Med drugimi odhajajo ministri za finance, za pravosodje in za mednarodni razvoj. Vsi zato, ker nasprotujejo Johnsonovemu stališču do brexita, da mora Velika Britanija za vsako ceno zapustiti EU 31. oktobra. Če do takrat ne bi sklenila novega sporazuma o izstopu iz Unije, bo odšla nesporazumno, torej s trdim brexitom. To je bilo glavno Johnsovo sporočilo v bitki za premierski stolček. Obenem pa tudi ni hotel izključiti možnosti, da začasno ustavi delo parlamenta, če bi poslanci poskusili preprečiti trdi brexit, saj mu večina nasprotuje.

Corbyn že napovedal glasovanje o nezaupnici

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn medtem pravi, da je Johnson dobil podporo manj kot sto tisoč članov konservativne stranke, kar se mu ne zdi prav, saj da bi »o tem, kdo je premier v tej državi, morali odločati volilci na splošnih volitvah«. Corbyn je tako napovedal glasovanje o nezaupnici Johnsonovi vladi, še preden je ta uradno postal premier in jo sestavil.

Na Johnsonovo izvolitev se je z zaskrbljenostjo odzvala tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, enako nova voditeljica opozicijskih liberalnih demokratov Jo Swinson.