Zavod za gozdove je na tem območju zaradi rednega pojavljanja škode podal predlog za odstrel volka in nanj pridobil pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave. Agencija za okolje je na tej podlagi odločbo o izrednem odstrelu izdala pred uveljavitvijo interventnega zakona, tako da ta odstrel ne sodi v kvoto v zakonu predvidenega odstrela 11 volkov iz narave, je pojasnil vodja postojnske območne enote zavoda za gozdove Anton Smrekar.

Agencija za okolje je v tej odločbi izredni odstrel dovolila za dva volkova na območju Ige in Nove vasi, a v njej določila, da se drugi odstrel lahko izvrši, če bo prvi odstreljeni volk mlajši od dveh let. Po odstrelu volkulje so ugotovili, da je bila ta stara več kot dve leti, zato do drugega odstrela ne bo prišlo, je povedal Smrekar in dodal, da bodo sedaj upravljalci tega območja spremljali odziv tropa oz. drugih volkov.

Interventni zakon, katerega ustavnost pretresa ustavno sodišče, ki pa njegovega izvajanja ni zadržalo, na območju države predvideva odstrel 11 volkov. Postojnska območna enota zavoda za gozdove ima na obrobju Cerkniškega jezera, na severovzhodnem in vzhodnem delu, že dovoljenje oz. pravne podlage za odstrel enega volka, je še povedal Smrekar.