Več deset tisoč ljudi je danes zavzelo glavno avtocesto pri prestolnici, hladili pa so se lahko z osrednjim časopisom El Nuevo Dia, ki je imel veliko naslovnico: "Guverner čas je, da poslušaš ljudi. Moraš odstopiti". Protesti trajajo sicer že deset dni, udeležujejo pa se jih tudi Portoričani, ki živijo v ZDA.

Po napovedih se bo protestov danes udeležilo več sto tisoč ljudi. Toliko jih je nazadnje šlo na ulice pred 15 leti. Takrat so zahtevali konec bombardiranja portoriškega otoka Vieques, ki ga je ameriška mornarica dolga leta uporabljala kot tarčo za topniške vaje.

Rossello s sodelavci in zavezniki žali volivce, ženske, homoseksualce pa tudi žrtve orkana Maria, ki je septembra 2017 povzročil za 100 milijard dolarjev škode, obnova pa caplja na mestu. Portoriko je obenem sredi prestrukturiranja kar 70 milijard dolarjev dolga, kar nadzira zvezna vlada v Washingtonu.

Guverner je v nedeljo na facebooku objavil video posnetek, v katerem se opravičuje za napake in zagotavlja, da sliši ljudi, vendar ne bo odstopil s položaja. Le za drugi mandat se ne bo potegoval.

Objava skoraj 900 strani prepisa njegovih žalitev je bila le povod za najbolj množične demonstracije v zadnjih 15 letih. Vzroki zanje so korupcija, nesposobnost, velik dolg, slabotno gospodarstvo in počasna obnova po orkanu Maria. Glavni vir dohodka za otok je turizem, ki pa stagnira, saj zaradi nemirov obisk odpovedujejo številne turistične ladje za križarjenja.