Pred evropskimi izzivi je v najboljšem razpoloženju Olimpija, ki je v derbiju Ljubljanske kotline po popolnem preobratu porazila Domžale s 4:2, potem ko so gostje po 23 minutah vodili z 2:0. Ljubljančani so pokazali izjemen karakter in si še dvignili samozavest. Junak je bil borbeni Asmir Suljić z golom za izenačenje in asistencama v drugem polčasu.

Debi Samardžiča in prvi gol Vukušića

Derbi bil ob odličnem vzdušju na tribunah zelo zanimiv za gledalce, medtem ko so strokovnjaki opazili veliko napak predvsem v obrambah. Ljubljanski trener Safet Hadžić je na igrišče poslal premešano zasedbo (uštel se je z izbiro Kadrića za napadalca) z debitantom v ljubljanskem moštvu Miralom Samardžićem, zaradi utrujenosti in zdravstvenih težav je eksperimentiral tudi tekmec Simon Rožman. Olimpija je odločno napadla zmago, a bila hitro kaznovani za zapravljeni priložnosti Savića in Menala. Domžale so prišle do vodstva z 2:0 iz nič v štirih minutah. Ljubljančani po dolgi kombinaciji gostov niso pokrili Ibričića ob strelu od daleč, po slabem strelu Šoštarič Karića (njegov oče Amir je bil slovenski reprezentant v zlati generaciji) pa je Boakye žogo toliko preusmeril, da je je Vidmar ni mogel ujeti. A Olimpija je kljub šoku zmogla izenačenje do odmora, čeprav jim je sodniška trojka – tokrat sta bila pomočnika Skomina v odsotnosti evropskih Praprotnika in Vuka neizkušena Gabrovec iz Markovcev in Mikača iz Višnje Gore – razveljavila regularen zadetek Savića zaradi nedovoljenega položaja, ki ga ni bilo. Domžale so v obrambi padale iz napake v napako. Dobrovoljc je najprej dosegel avtogol po ostrem predložku zelo živahnega in prodornega Menala, nato pa je Suljić z odločnostjo po prestreženi podaji Klemenčiča dobil dvoboj za visoko žogo z nezanesljivim Sorčanom in se z njo sprehodil dobesedno v gol.

Odmor je bil odrešilen za Domžale, da so uredile obrambne vrste in drugem polčasu, je bilo priložnosti precej manj, ritem pa je bila za slovenske razmere še vedno na visoki ravni. Olimpija prišla do vodstva v 71. minuti, ko je Suljić izvajal prosti strel s črte kazenskega prostora, prvi strel Valenčiča je končal domžalskem bloku, ob drugem pa je žoga med nogami in telesi našla pot do mreže. Ko so Domžale lovile izenačenje, je Olimpija imela veliko prostora in prišla do četrtega gola po imenitni podaji Suljića in golu Vukušića z glavo, ki je zadel prvič v zelenem dresu.

»Zelo dobro smo začeli. Nato smo sami vrnili Olimpijo v igro. Prvi polčas je bil izreden, prava evropska tekma, v drugem je tempo malce padel. Ko smo imeli stvari pod nadzorom, nas je presekal tretji gol. Čestitke Olimpiji za zmago,« je povedal razočarani trener Domžal Simon Rožman. »Zmagal je nogomet. Igra je bila polna tempa. Srečen sem, ko so ljudje zadovoljni, Stožice se polnijo in ljudje vse bolj navijajo. Iz vsega kar se nam dogaja, smo postali karakterna ekipa. Ponosen sem, da so fantje proti dobri ekipi Domžal obrnil zaostanek v svojo korist,« je bil navdušen trener Olimpije Safet Hadžić, ki v ekipi noče imeti zvezdnika, ampak čim več razpoloženih igralcev.

Kreativna neučinkovitost Maribora

Lepše ko poskuša igrati Maribor, manj točk nabere v prvenstvu. Le eno ima. Najprej je bil evrogol. Dino Hotić je s tako levico nezaustavljiv. Nato je Maribor eno uro lomil Rudar, toda zlomil ga ni. »Manjkajo goli, gor pridemo z lahkoto. Škoda, da tekme nismo zaključili prej. To je bilo ključno,« je bil prepričan Darko Milanič. »Moramo zabiti še kakšnega, da pripeljemo tekmo v mirne vode.« Mirnih voda v prvenstvu ni, podoživeli so tekmo s Triglavom. Napačna sodniška odločitev, ko je Leon Črnčič poletel v Roka Kronavetra. Protest, žalitve, izključitev in zasuk. Ko Mariboru ne gre po načrtih, mu ne samo ne gre. Sesede se. V izdihljajih, ko je obramba Maribora težko dihala, je za novo veliko točko knapov zadel Dominik Radić.

Evrogol Hotića ni zadoščal. Ker tudi običajno Ob jezeru ne zadošča. »Tekme v Velenju so si velikokrat zelo podobne: tekmo odlično začneš, povedeš, nato nasprotnik nekaj naredi. Nasprotnika smo eliminirali, z izključitvijo pa smo izgubili posest in nato začeli trpeti s prekinitvami. Rudar je nato igral bolj enostavno.« Milaničeva analiza je bila bolj celovita kot njegove odločitve (zlasti menjave) med tekmo. Tudi Almir Sulejmanović, ki je vzel po Domžalah še eno veliko točko (na petnajstih tekmah ima le štiri poraze), je priznal: »Maribor je bil prvi polčas predober za nas, zamujali smo, bili nesinhronizirani.« In nato nesebično pristavil: »Izključitev Kronavetra nam je pomagala.«

Točno uro po Hotićevem golu, ko Maribor ni našel svojega evropskega recepta, kako tudi v ligi zabiti drugega, je v Kronavetra priletel Črnčič. »Dejansko nisem videl situacije,« je začel Milanič. »Videl sem odrgnino, ki jo ima Kronaveter na desni nogi. Po njegovih besedah je sodnika samo vprašal, zakaj ne sodi, in mu rekel, 'poglej, kaj mi je naredil'. Konverzacija med njima je bila nato takšna, kakršna ne sodi na igrišče.«

Ne gre spregledati, da vijoličasti sami ne dokončajo tekme, kar se jim je še bolj ponesrečilo že proti Triglavu. »Že večkrat sem rekel, da bi morali izkoristiti polpriložnosti, ne pa da jih imamo deset in zadanemo samo enkrat. To je premalo, boljši bomo morali postati.« Težava za Maribor in zlasti Milaniča ni samo, da se prepočasi uči in še počasneje ukrepa, temveč da v sredo prihaja AIK, nato pa v nedeljo še Olimpija. Ter kazen za Kronavetra.

Festival golov v Murski Soboti

V Murski Soboti so se nogometaši Brava od samega začetka odločili za napadalno igro in si poskušali ustvariti čim več priložnosti. Začetno premoč so izkoristili in po podaji kapetana Agbojyija je z glavo zadel še lani najboljši slovenski mladinec Aljoša Matko. Črno-beli, ki so se morali zaradi številnih poškodb odločiti za malce bolj zaprto igro, pa so začeli v drugem delu prvega polčasa izkoriščati svoje izkušnje. Po predložku Kousa je že naslednjo minuto ob slabo postavljeni obrambi gostov in veliki napaki vratarja Grila izenačil Šušnjara. V 34. minuti pa je zadel še Bobičanec. Podobno odprta igra lepih akcij in slabih obramb se je nadaljevala v drugem polčasu, v toči golov sta izstopala napadalca, Šušnjara pri domačih in Matko pri gostih. Prvo zmago po vrnitvi med prvoligaše je dosegel Tabor, ki je v Sežani z 1:0 premagal Celjane. Aluminij je že v petek z golom v sodnikovem podaljšku strl odpor Triglava.