Svoj odstop napovedujeta pravosodni minister David Gauke in finančni minister Philip Hammond, zvrstila pa bi se lahko še odstopa gospodarskega ministra Grega Clarka in ministra za razvojno pomoč Roryja Stewarta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gauke je za britanski tednik Sunday Times dejal, da bi bil neurejen brexit, za katerega se zavzema Johnson, "nacionalno ponižanje" za Veliko Britanijo. Premierki Theresi May namerava predložiti svoj odstop v sredo, še preden bi ga lahko odstavil njen naslednik.

Temu stališču se pridružuje tudi Hammond. "Prepričan sem, da me ne bo odstavil, ker bom odstopil, preden pridemo do te točke," je dejal finančni minister za britanski BBC.

Pred tem pa je v pogovoru za nemški časnik Süddeutsche Zeitung napovedal, da bo naredil vse, da bo lahko parlament blokiral brexit brez dogovora.

Favorit za novega britanskega premierja Boris Johnson je večkrat zagrozil, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra izstopilo iz EU z ali brez dogovora. Mnogi bolj proevropski ministri pa ne delijo njegovega stališča, saj bi lahko imel brexit brez dogovora katastrofalne posledice za gospodarstvo.

Več konservativnih poslancev naj bi po pisanju Sunday Times razmišljalo tudi o prestopu k liberalnim demokratom. Britanska vlada ima trenutno v parlamentu tri glasove več od potrebne večine.

V Veliki Britaniji bo v torek znan novi vodja vladajoče konservativne stranke, ki bo v sredo na premierskem položaju nasledil Thereso May. Ta je odstopila v začetku junija, ker ji ni uspelo izpeljati britanskega izstopa iz Evropske unije. Za položaja se potegujeta Jeremy Hunt in Boris Johnson, ki mu v anketah kaže bolje.