Izkušeni Filipinec, ki velja za enega najbolje plačanih športnikov vseh časov z osvojenimi nagradami v vrednosti skoraj 200 milijonov evrov, je do zmage proti 10 let mlajšemu nasprotniku prišel po točkah po 12 razburljivih rundah. S tem je postal najstarejši lastnik svetovnega naslova v velterskem razredu doslej.

Dvoboj je bolj ali manj nadzoroval od samega začetka, Thurmana v prvi rundi za hip tudi spravil na tla, na koncu pa sta mu zmago s 115:112 prisodila dva sodnika, tretji pa je bil s 113:114 za Američana. »To je bilo zabavno. Moj nasprotnik je dober borec, je izredno močan,« je dejal v prvi izjavi po borbi, pri tem pa napovedal, da se še ne namerava upokojiti. Naslednjič naj bi tako stopil v ring prihodnje leto.

Pacquiao, ki je v svoji domovini član zveznega senata, je bil doslej nosilec rednega naslova svetovnega prvaka WBA v velterski kategoriji, pred dvobojem še neporaženi Thurman pa tako imenovanega absolutnega super svetovnega naslova.

Po mnenju številnih poznavalcev bi lahko višji in močnejši Američan s svojo 23 zaporedno zmago dokončno zapečatil boksarsko usodo Filipinca in potrdil status naslednjega velikega talenta v tem razredu. A je imel hitrejši in napadalnejši Pacquiao v dvorani MGM pred več kot 14.000 gledalci druge načrte.


Pacquiao vnovčil izkušnje

Že v uvodni rundi je nakazal, da bo Američana neprestano napadal, s hitro kombinacijo udarcev ga je ob koncu runde tudi spravil na zadnjo plat. Tudi v preostanku borbe je vseskozi ostal na sprednji nogi in kljub svojim letom diktiral tempo, Thurmanu pa večkrat povzročil krvavitve iz nosa in ust.

Američan se je proti napadalnem slogu nasprotnika sicer v drugi polovici dvoboja bolje znašel. Nasprotniku je zadajal vse več uspešnih udarcev, v osmi rundi mu je uspela tudi izvrstna kombinacija močnih udarcev, a zaostanek je bil prevelik.

Po borbi je Thurman športno priznal premoč nasprotnika. »Vedel sem, da bo tesno. On me je v prvi rundi prvi rundi spravil na tla, kar mu je dalo prednost. To je bil izvrsten boj. Na koncu je postajal vse bolj utrujen, ampak uporabil je vse svoje izkušnje,« je ocenil Američan.

Za legendarnega filipinskega boksarja, ki je leta 2008 prvič postal svetovni prvak v velterskem razredu, je to 62 zmaga v poklicni karieri, pri čemer jih je kar 39 zmagal z nokavtov. Ob tem je še dvakrat remiziral, sedemkrat pa je bil poražen.

Zmaga nad Thurmanom zanj predstavlja vrnitev na vrh velterskega razreda po porazu v "borbi stoletja" proti največjemu boksarskemu zaslužkarju vseh časov Američanu Floydu Mayweatherju maja 2015.

Takrat se je za kratek čas celo upokojil, posvetil politični karieri in igranju košarke v prvi filipinski poklicni ligi, dve leti kasneje pa se je vrnil v ring. Vrnitev sicer ni potekala čisto po njegovih načrtih, saj je julija 2017 doživel kontroverzni poraz z Avstralcem Jeffom Hornom. Z zmago nad Thurmanom pa je grenak poraz postal dokončno pozabljen, vrnitev pa uspešna.