Tabor se je začel s tradicionalnim srečanjem občinskih in mestnih odborov SDS, pričakovati je tudi predstavitev regijskih kulinaričnih ponudb in kulturno-zabavni program z živo glasbo. Janša je izpostavil, da to ni politični tabor, kot ga imajo običajno pred volitvami v volilnih letih, temveč bolj dopustniško srečanje in predvsem druženje. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so prispevali k odličnim rezultatom in zmagi stranke na državnozborskih, lokalnih in evropskih volitvah.

Po njegovih besedah se je stranka v času volitev močno okrepila, saj je pridobila okoli 2000 novih članov in članic, med njimi tudi veliko mladih. »Težko je biti nezadovoljen, če na treh volitvah trikrat zmagaš,« je ocenil. A lahko, kot je dejal, edino za lokalne volitve rečejo, da so njihovi rezultati pripeljali k soodločanju stranke. Vlado so po državnozborskih volitvah namreč po njegovih besedah sestavili poraženci. »V normalni demokraciji je tako, da vlado običajno prevzame tisti, ki zmaga na volitvah, ki dobi najvišje zaupanje ljudi. Slovenija še ni tam,« je bil kritičen.

Dotaknil se je še dogajanja v evropskem političnem prostoru. V EU se karte mešajo na novo, Slovenija po oceni Janše spet kaže premajhno ambicioznost, saj da nas kot resnega igralca praktično ni na evropskem zemljevidu. »To ima tudi negativne posledice pri pridobivanju projektov, sedežev v evropskih institucijah, ugledu države in tujih investicijah,« je naštel.

Kritičen je bil tudi do izbire kandidata za evropskega komisarja. Kot je dejal, so pri izbiri gledali predvsem na to, da predlagajo nekoga, ki doma ne bo nikogar ogrozil, ne glede na to ali bo v EU za Slovenijo karkoli dosegel.

Udeleženci poletnega tabora SDS bodo v nedeljo dan začeli s skalaško sveto mašo z blagoslovom plezalne vrvi in cepina, sledilo bo druženje s članicami ženskega odbora in ogledom razstave Sosedova zgodba v Kobariškem muzeju.