Afriško prvenstvo v nogometu se je končalo z zmagoslavjem Alžirije, ki je na finalni tekmi v Kairu premagala Senegal z 1:0 (1:0). Edini zadetek je že v drugi minuti dosegel 27-letni napadalec Baghdad Bounedjah, ki igra v Katarju. Ob strelu z roba kazenskega prostora je imel veliko sreče, saj je žoga zadela enega izmed igralcev in presenetila vratarja Alfreda Gomisa. »Srečen sem za rojake, ki so zelo dolgo čakali na ta naslov. Poglejte, kam smo prišli. Imeli smo veliko težav, a smo kljub temu prišli na vrh Afrike,« je bil po zmagi evforičen strelec edinega gola Baghdad Bounedjah.

Alžirci rajali po francoskih mestih in v Londonu

Po zadetku se je Alžirija povlekla v obrambo, do konca tekme ni niti enkrat več streljala na gol Senegala in na vse možne načine prekinjala akcije tekmeca. O obrambni in ostri igri Alžircev vse pove podatek, da so na tekmi naredili kar 32 prekrškov. Alžirci so bučno proslavili drugi naslov afriških prvakov po letu 1990, ko so bili gostitelji prvenstva. Rajala je vsa Alžirija, 15.000 Alžircev na stadionu v Kairu in tudi v številnih mestih po svetu, v katerih so zelo številne alžirske skupnosti. Najbolj bučno je bilo v francoskih mestih Pariz, Toulouse, Strasbourg in Marseille ter Londonu v Angliji.

Nacionalni junak je postal 43-letni Djamel Belmadi, ki je postal selektor pred letom dni, potem ko so v dveh letih zamenjali kar šest glavnih trenerjev reprezentance A. »Brez igralcev sem nič. Oni so najzaslužnejši za uspeh. Harmonija med vodstvom ekipe in igralci je bila popolna. Igralci so zelo dobro realizirali tisto, kar smo od njih zahtevali,« je povedal Djamel Belmadi, ki se je rodil v Franciji in je v igralski karieri v vlogi vezista nastopal tudi za PSG, Marseille, Manchester City… »V pripravah smo dali veliko več poudarka na taktiko kot v preteklosti. Našel je tudi prave besede za našo motivacijo,« je selektorja pohvalil Riyad Mahrez, zvezdnik Manchester Cityja.

Mane bi naslov evropskega prvaka zamenjal za afriškega

V finalu so vsi pričakovali igralski spopad zvezdnikov iz angleške lige Senegalca Saida Maneja (Liverpool) in Alžirca Riyada Mahreza (Manchester City), a sta s svojo igro razočarala. Mahrez ni bil v ospredju zaradi obrambne taktike Alžirije na finalni tekmi. Mane, ki je pred finalom dejal, da bi takoj zamenjal letošnjo zmago v Liverpoolom v ligi prvakov za naslov afriškega prvaka z reprezentanco Senegala, je bil vidno utrujen po dolgi sezoni in se mu nikakor ni uspelo razigrati proti obrambni postavitvi Alžirije.

Senegalci so potrebovali pol ure, da so si opomogli po šoku po prejetem golu v drugi minuti. Na tekmi so na gol Alžirije sprožili 11 strelov, a jim je za izenačenje zmanjkalo športne sreče in natančnosti v zaključnih akcijah. V 62. minuti je sodnik že dosodil enajstmetrovko za Senegal, a jo je po ogledu posnetka VAR preklical. Alžirija očitno postaja nočna mora za Senegal, saj je zmagala z 1:0 že v skupinskem delu letošnjega prvenstva. Senegal je tako izgubil še drugič v finalu afriškega prvenstva, potem ko je pred 17 leti izgubil s Kamerunom po enajstmetrovkah.

Tretje mesto je osvojila Nigerija, ki je v malem finalu premagala Tunizijo z 1:0 (1:0). Največje razočaranje je izpad Egipta, gostitelja prvenstva, ki je že v osmini finala izgubil z Južnoafriško republiko z 0:1. Egipt z Mohamedom Salahom na čelu je bil prvi favorit prvenstva. Po izpadu je zvezdnik Liverpoola točil solze žalosti, zanimanje za prvenstvo v Egiptu pa je z izpadom domače reprezentance zelo upadlo.