Edu Muriću, Martinu Kramplju, Mirku Mulaliću in Saši Zagorcu, ki so se Cedeviti Olimpiji pridružila v tem poletju, se bo pridružil še en košarkar s slovenskim potnim listom. Dres ljubljanskih zmajev bo po šestih letih znova oblekel Jaka Blažič, ki je minulo sezono igral za Barcelono. 29-letni Blažič je z ljubljanskim klubom podpisal dveletno pogodbo.

»Občutki ob vrnitvi so dobri. Vesel sem, da se po šestih sezonah vračam v Ljubljano. Upam pa, da bodo občutki ob koncu sezone še boljši. Pogodbo je lahko podpisati, a še bolj pomembno je na igrišču pokazati pravo stvar,« je po vrnitvi v domovino dejal Blažič.

Svojo poklicno športno pot je začel leta 2007 v dresu kranjskega Triglava, po dveh letih igranja za gorenjsko moštvo pa se je prvič podal v Ljubljano in leta 2009 oblekel dres Slovana. Tudi na Kodeljevem se je zadržal dve leti, nato pa leta 2011 prestopil v takratno Union Olimpijo.

Nosilec igre ljubljanskega kluba je Blažič postal v sezoni 2012/13, ko je v evroligi v povprečju dosegal 12,4 točke, 4,0 skoke in 1,9 podaje na tekmo, z dobrimi igrami pa je ujel številne poglede košarkarskih strokovnjakov na področju širše regije in se pred začetkom sezone 2013/14 preselil v Crveno zvezdo, s katero je leta 2015 tudi postal prvak lige Aba in osvojil naslov srbskega državnega prvaka. V Beogradu se je zadržal dve sezoni, sledila pa je selitev v Baskonio. Sezono 2017/18 je začel pri Andorri, pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19 pa je prestopil v vrste španskega velikana Barcelone.

Rimac navdušen nad podpisom

V dresu katalonskega kluba je Blažič v minuli sezoni zaigral na 27 tekmah španskega državnega prvenstva in 25 evroligaških tekmah. Na evropskem prizorišču je v 13,2 minutah igre v povprečju dosegal 5,2 točki, 2,3 skoke in 0,6 podaje, v ligi Endesa pa je beležil 5,6 točke, 2,4 skoke in 0,8 podaje v 13,3 minutah igre.

»Izredno veseli in ponosni smo, da se v vrste Cedevite Olimpije vrača Jaka Blažič. Jaka je kot mladenič prišel v Ljubljano, nato pa iz nje odšel in pustil svoj pečat v številnih velikih evropskih klubih, leta 2017 pa bil tudi del slovenske košarkarske pravljice. V dres zmajev se Blažič vrača kot izoblikovan igralec, ki ima še prostor za napredek, in verjamem, da se bo s svojim načinom igre zelo dobro ujel v naše moštvo,« je po prihodu Blažiča dejal športni direktor ljubljanske ekipe Sani Bečirović.

Prihoda Blažiča se je razveselil tudi strateg zmajev Slaven Rimac, v zvezi s tem je dejal: »Blažič je zagotovo najbolj zveneče ime, s katerim smo podpisali pogodbo v tem poletju. Zelo vesel sem, da se vidi v projektu Cedevite Olimpije. Jaka je zagotovo igralec, ki lahko s svojo kvaliteto in izkušnjami napravi razliko tako v ligi ABA kot tudi v evropskem pokalu. Menim, da on sam vidi prihajajočo sezono kot priložnost za preboj na seznam najboljših evropskih košarkarjev. V naši ekipi bo Blažič zagotovo eden od najmočnejših členov, zagotovo pa bo tudi zelo atraktiven za naše navijače. Za nas je to zelo dober podpis pogodbe, menim pa, da je pred Blažičem zelo dobra sezona.«