Kot je danes sporočila iranska revolucionarna garda, so na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti med plovbo skozi Hormuško ožino zasegli tanker Stena Impero, ker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Potem pa je britansko zunanje ministrstvo potrdilo, da so iranske oblasti zasegle še drugi tanker Mesdar. Potrdili so, da je bila ena izmed ladij registrirana v Veliki Britaniji, druga pa je plula pod liberijsko zastavo, a je v lasti britanske družbe Norbulk Shipping.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je zaradi incidenta po poročanju tujih tiskovnih agencij »izjemno zaskrbljen«. Zaseg ladij je označil kot nesprejemljiv.

Na krovu zaseženih ladij naj sicer ne bi bilo britanskih državljanov, kljub temu pa je britanska vlada Iran pozvala, naj posadko izpustijo. V stiku z iranskimi oblastmi je tudi britanski veleposlanik v Teheranu.

Incidenta so obsodile tudi ZDA, ki so Iran obtožile stopnjevanja nasilja.

Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.

Ostri odnosi med Iranom, ZDA in Veliko Britanijo

Hormuška ožina je po vrsti incidentov, ki so se v zadnjem času zgodili v tej strateško pomembni plovni poti za nafto iz Perzijskega zaliva, postala žarišče napetosti med Iranom in zahodnimi državami.

Še posebej so se zaostrili odnosi med islamsko republiko ter ZDA in Veliko Britanijo. Britanci so v začetku meseca pri Gibraltarju zasegli iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.

Incident z britanskim tankerjem se je zgodil le nekaj ur po tistem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora iranski supertanker Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni.

Iranska revolucionarna garda je v četrtek zasegla še en tuj tanker, domnevno gre za ladjo Riah, ki pluje pod panamsko zastavo. Iranci trdijo, da je ladja tihotapila iransko nafto.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes vztrajal, da je ameriška vojska v četrtek v Hormuški ožini sestrelila iranski dron, ki je ogrožal ameriško vojaško ladjo. Teheran je njegove trditve zanikal.

Iranska revolucionarna garda pa je minuli mesec sestrelila ameriško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je bil dron v iranskem zračnem prostoru, ZDA pa, da je bil v mednarodnem.