Predsednik kosovske vlade Ramush Haradinaj je včeraj presenetljivo nepreklicno odstopil, potem ko ga je tožilstvo sodišča za vojne zločine na Kosovu poklicalo na zaslišanje kot osumljenca. Napovedal je, da bo pred tožilce stopil prihodnji teden.

Ne gre za haaško sodišče za vojne zločine na tleh nekdanje Jugoslavije (ICTY), ki je Haradinaju pred leti sodilo in ga dvakrat oprostilo vseh obtožb, ampak za posebno sodišče, ki je bilo leta 2015 ustanovljeno zgolj za sojenje domnevnih zločinov Osvobodilne vojske Kosova (OVK) konec 90. let. Sodišče deluje po kosovskih zakonih, ima pa mednarodne sodnike in tožilce, sedež je v Haagu, predvsem zaradi lažje zaščite prič.

»Razlog za to odločitev je klic, ki sem ga dobil od posebnega tožilstva kot osumljenec. Nisem obtožen, ampak poklican na zaslišanje,« je dejal Haradinaj ob koncu včerajšnje seje vlade. Dodal je, da je njegov odstop nepreklicen. Haradinaj je tudi leta 2005 odstopil kot premier, potem ko ga je ICTY obtožil zločinov nad nealbanskimi civilisti v času, ko je bil poveljnik OVK. »Oblast in vlade se menjajo, živimo v demokraciji, čast premierja in države je treba obvarovati in nikoli ne bom pokleknil,« je dejal.

Predsedniku Thaçiju predlagal predčasne volitve

Haradinaj je bil na čelu vlade zagovornik ostrega pristopa do Srbije in pobudnik lanske uvedbe stoodstotnih carin na blago iz Srbije, kar je ustavilo dialog med stranema. Včeraj je namignil, da je uradna Priština deležna velikega pritiska, da carine ukine, čeprav poziva na sodišče s tem ni neposredno povezal. Dejal je, da carine ostajajo v veljavi. Je tudi oster nasprotnik ideje, da bi Kosovo in Srbija zamenjala dele ozemlja, o čemer se je lani veliko govorilo, zamisel pa naj bi podpiral predsednik Hashim Thaçi, za katerega se tudi ugiba, da ga lahko pokliče omenjeno sodišče.

Haradinaj je dejal, da je Thaçiju že predlagal, naj začne posvete in določi datum predčasnih parlamentarnih volitev. Toda Thaçi bi lahko imenoval novega mandatarja za sestavo nove vlade v posvetih z vladno koalicijo, če pa to ne bi uspelo, mora razpisati predčasne volitve. Za to bo imel 45 dni časa.

Haradinaj, ki je imel v 120-članskem parlamentu en sam glas večine, je napovedal, da bo na volitvah znova kandiral, tako kot tudi njegova stranka Zavezništvo za prihodnost Kosova. A dodal je, da države ne more voditi v takšnih razmerah, ker bi to otežilo položaj Kosova. ba, agencije