Po Mariboru so evropsko poletje podaljšali tudi nogometaši Olimpije in Domžal, ki so v kvalifikacijah za ligo Evropa napredovali proti slabšima tekmecema. Domžalčani so po dveh zmagah z golom razlike izločili malteškega predstavnika Balzan, Ljubljančani pa so se v Latviji v zadnjem trenutku izvlekli iz godlje, ki so si jo zakuhali že v Stožicah. Za oba kluba je evropskega ogrevanja nepreklicno konec, saj ju že v četrtek čaka zahtevnejša naloga. Ob Kamniški Bistrici bo gostovalo vodilno moštvo švedskega prvenstva Malmö, Olimpija pa se bo v Turčiji pomerila z Malatyasporom. Mura je morala priznati premoč uglednejšemu in kakovostnejšemu Maccabiju iz Hajfe.

Igra slaba, rezultat vrhunski

Igra je bila slaba, rezultat pa vrhunski. Olimpija je v Rigi rezervirano lovila zaostanek s prve tekme (2:3) in imela obilo sreče, da je v sodnikovem podaljšku obeh polčasov iz treh poskusov dvakrat zadela. Rigas je bil nevarnejši, a je vratarja Nejca Vidmarja dvakrat rešil okvir gola. Čeprav so Ljubljančani prikazali eno najskromnejših predstav na mednarodnem odru v zadnjih štirih letih, so se premierno veselili napredovanja v drugi krog evropskega tekmovanja. Trener Safet Hadžić je v petem poskusu prvič dobil evropsko tekmo, na kateri je Olimpija obračunala z vso smolo, ki se je v minulih sezonah kar lepila na moštvo.

»Do konca smo verjeli v uspeh in dosegli cilj. Povrnil se nam je ves trud, ki smo ga vložili v oba dvoboja z Rigasom. Verjeli smo v svojo kakovost in zasluženo napredovali,« je komentiral Safet Hadžić. Ker se je Olimpija izognila blamaži z izpadom na uvodni evropski oviri, se je moštvo otreslo pritiska, ki ga prinaša vloga favorita. Prihajajoča obračuna s turškim klubom Malatyasporom bosta že razkrila, ali je Olimpija sposobna pripraviti presenečenje in se podati v odprt boj za skupinski del lige Evropa. Potem ko je pokurila bonus sreče, bo za podvig potrebovala odločnejšo igro z veliko zbranosti. Nemara bo ravno sproščenost največji adut Olimpije na poti do uvrstitve v tretji krog.

Rožman: Dvigujemo raven igre

Domžalčani so z dvema zmagama proti skromnemu, a ostremu Balzanu potrdili sloves boljšega nasprotnika. Prenovljeno moštvo trenerja Simona Rožmana v igri ni pokazalo dodane vrednosti, a je na povratnem obračunu vsaj ohranilo svojo mrežo nedotaknjeno. »Z opravljenim delom moramo biti zadovoljni. Igra se postopoma dviguje. Na obeh tekmah smo večino časa prevladovali, zagotovo pa smo lahko še boljši,« meni Simon Rožman. Ob Kamniški Bistrici ima pogodbo za nedoločen čas. Ob napredovanju domžalskega kolektiva se je poškodoval novinec iz Estonije Mattias Käit, v enem od grobih naletov je brez kazni za nasprotnika doživel pretres možganov.

Izmed štirih slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih se je po prvem krogu poslovila Mura, ki je proti Maccabiju prikazala konkurenčno igro, a so Izraelci napredovali zaradi kakovostnejše zasedbe. Za Muro je bil velik uspeh, da je Prekmurje po 21 letih naposled dočakalo spektakel na mednarodni ravni, ki si ga je ogledalo 4000 obiskovalcev. »Nismo želeli izpasti, a smo naleteli na boljšo ekipo. Dokazali smo, da se držimo prave poti. Pred dvema sezonama smo nastopali v drugi ligi, zdaj smo bili del evropske zgodbe. Ne moremo biti nezadovoljni. Spoznali smo razliko med državnim prvenstvom in evropskim tekmovanjem,« je dejal trener Mure Ante Šimundža.