Trump je sporočil, da so sestrelili iransko brezpilotno letalo in dodal, da si ZDA pridržujejo pravico do obrambe osebja, objektov in interesov ter pozivajo vse države k obsodbi iranskih poskusov oviranja svobodne plovbe in svetovne trgovine. Bela hiša je potem dodala, da je za provokativno in sovražno dejanje kriv Iran.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je potem potrdil, da so iransko letečo napravo sklatili okoli desete ure po krajevnem času v četrtek v mednarodnih vodah. »Brezpilotni sistem s fiksnimi krili se je približal Boxerju do razdalje, s katere bi ga lahko ogrožal. Ladja je ukrepala obrambno, da zagotovi varnost ladje in posadke,« je sporočil Hoffman.

Na kakšen način so Američani sneli z neba iransko brezpilotno letalo, uradno ni znano. Na televiziji CNN so navajali zaupne vire, da letala niso sestrelili, ampak sklatili z neba z motenjem radijskega signala. Brezpilotno letalo naj bi se Boxerju približalo na kilometer in zanemarjalo pozive k umiku.

Trump skoraj bombandiral Iran

Iranski zunanji minister Džavad Zarif, ki se nahaja na sedežu ZN v New Yorku, je kmalu po objavi novice v ameriških medijih dejal, da ne ve nič o kakšni sestrelitvi. Je pa povedal, da so bili kmalu po sestrelitvi ameriškega brezpilotnega letala 20. junija v okolici četrtkovega incidenta, le nekaj minut stran od vojne z ZDA.

Iran trdi, da je bilo ameriško letalo v njegovem zračnem prostoru, ZDA trdijo, da je bilo v mednarodnem. Trump je potem zaradi sestrelitve skorajda bombardiral Iran, vendar naj bi si premislil, ko je slišal, da bodo človeške žrtve.

Napetosti med ZDA in Iranom naraščajo, odkar so se ZDA po odločitvi Trumpa lani umaknile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 in začele znova uvajati sankcije proti Teheranu. Iran sankcije občuti in ZDA trdijo, da je začel izvajati sabotaže naftnih tankerjev v Perzijskem zalivu in okrepil podporo hutujskim upornikom v Jemnu.

ZDA po pomoti sestrelile svoj dron

Namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči je danes zatrdil, da Iran v zadnjem času ni izgubil nobenega brezpilotnega letala in da so morda ZDA v četrtek nad Hormuško ožino sestrelile svoj dron.

»V Hormuški ožini ali kje drugje nismo izgubili nobenega drona. Bojim se, da je ameriška ladja USS Boxer po pomoti sestrelila ameriško brezpilotno letalo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Aragči.

Tudi v iranski vojski so pojasnili, da so se vsi njihovi droni varno vrnili v baze. »Ni bilo poročil o konfrontacijah z ameriškim USS Boxerjem,« so poudarili.