Prebivalke in prebivalci Fužin in tudi drugih delov Ljubljane in okolice si že vse od konca leta 2010 lahko dušo in telo odpočijejo v Labirintu umetnosti. Le nekaj metrov stran od glavne ceste in blokov so zrasla drevesa, ki so jih zasadili pred leti, nekateri posamezniki in organizacije pa so postali njihovi varuhi, na kar nakazujejo ploščice z imeni. Skoraj desetletje pozneje labirint ni več gol, kot je bil na začetku, ampak se je v gošči vej, debel in iglic resnično vsaj za trenutek mogoče izgubiti, kot se za labirint spodobi.

Eden od občanov meni, da so se veje že preveč razrasle, zato je občini poslal vprašanje, kdo je zadolžen za vzdrževanje labirinta, predvsem za obrezovanje vej. »Nekatera drevesa so zrasla že zelo visoko in domnevam, da bi že zdavnaj morali postriči vrhove in jih obrezati, da bi se pravilno razrasla. Škoda, da tako lep labirint propada,« je zapisal. Medtem ko oddelek za gospodarske dejavnosti in promet prek izvajalcev še preverja stanje, smo se odpravili v Labirint umetnosti, da bi se na lastne oči prepričali, v kakšnem stanju je.

Organizirali bodo ure pravljic

S tem, da labirint propada, se ne bi strinjala Tanja Gostinčar, ki je v četrtek dopoldne skupaj z možem in tremi vnuki med drevesi preživela nekaj umirjenih trenutkov. »Ni tako hudo. Potke so sicer malo zaraščene. Veliko je iglic, malo bo treba postriči veje, predvsem ob glavnih potkah. Morda je to nekoliko moteče za tiste, ki imajo otroke v vozičkih, za nas, ki sem pridemo z večjimi otroki, pa ni težav. Včasih so bile na policah v sredini labirinta knjige, ki pa jih je zmanjkalo,« je dejala in dodala, da je zadovoljna s čistočo in pokošenimi površinami okoli labirinta. Ob nekaterih potkah je bilo sicer videti nekaj cigaretnih ogorkov, na tabli, ki označuje bralni otok, kjer knjig ni več, pa tudi nalepko navijaške skupine Green Dragons.

Tanja Gostinčar velikokrat pride sem z vnuki, predvsem poleti, v času počitnic, pa tudi pozimi. »Ta prostor je privlačen tako zaradi duha umetnosti kot miru mir in narave. Otroci tudi uživajo, kajti lahko se igrajo med drevesi. Pozimi je pa tudi luštno, ko je sneg. Všeč mi je, ker ni veliko obiska. Tudi sicer nam v Fužinah ni dolgčas, imamo veliko možnosti za sprehode in preživljanje prostega časa v naravi,« je dodala, preden je pred slovesom dejala, da bo vnuke pripeljala tudi na ure pravljic. Te bo fužinska knjižnica priredila v četrtek, 1. avgusta, ob 17. uri, nato pa dogodek ponovila vsak četrtek v avgustu.