Ameriški senat je danes potrdil podjetnico in soustanoviteljico fundacije za pomoč otrokom Lyndo Blanchard iz Alabame za novo veleposlanico v Sloveniji. Za potrditev je glasovalo 54 senatorjev, proti pa 40. Potrebnih je bilo 51 glasov.

Glasovanje je potekalo strogo po strankarskih linijah, saj so jo potrdili z glasovi republikanskih senatorjev, demokratski pa so glasovali proti, med njimi senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar. Glavni razlog za takšen izid je širši spor med demokrati in republikanci okoli nominacij predsednika Donalda Trumpa na različne položaje.

Po potrditvi so imenovanje Blanchardove takoj vrnili v Belo hišo, saj ga mora podpisati Trump, ki jo je tudi predlagal na veleposlaniški položaj v rojstni državi soproge Melanie. Blanchardova mora nato še zapriseči, uradno pa bo postala veleposlanica, ko bo predala akreditive slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju.

Kdaj se bo to zgodilo, za zdaj ni znano, pravijo na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. »S selitvijo Lynde Blanchard v Ljubljano je povezanih mnogo administrativnih in logističnih zadev, ki morajo biti opravljene pred njenim odhodom iz ZDA, zato v tem trenutku ne moremo potrditi datuma njenega prihoda,« so zapisali.

Druga ženska, druga nekarierna veleposlanica

Blanchardova bo na položaju nasledila Brenta Hartleyja, ki je iz Slovenije odšel pred letom dni. Bo deveti ameriški veleposlanik v Sloveniji in druga ženska po Nancy Ely-Raphel. Doslej je bil edini veleposlanik, ki ni prihajal iz vrst ameriške diplomacije, Yousif Ghafari. Ta je bil v Sloveniji dobrega pol leta, zdaj pa je častni konzul Slovenije v Michiganu.

Blanchardova je soustanoviteljica razvojne fundacije 100x za pomoč sirotam, za boj proti revščini otrok in v podporo njihovemu razvoju, deluje pa v devetih državah na štirih celinah. Skupaj s soprogom je ustanoviteljica podjetja B&M Management za upravljanje naložb v nepremičnine, ki je po navedbah ocenjeno na več kot milijardo dolarjev in je blizu osnovni dejavnosti Trumpa. Diplomatskih izkušenj nima.

Blanchardova sta tudi velika donatorja republikanski stranki, po navedbah ameriških medijev sta ji od leta 2016 namenila več kot 2,6 milijona dolarjev. Temu gre verjetno pripisati njeno imenovanje, saj je v Združenih državah že desetletja prisotna praksa, da predsedniki svojim finančnim podpornikom lahko namenijo veleposlaniški položaj.

Zavzemala se bo za privatizacijo

Blanchardova je avgusta lani na zaslišanju pred odborom za zunanje zadeve senata dejala, da si bo v Sloveniji prizadevala za iskanje poslovnih priložnosti za ameriška podjetja, zlasti s spodbujanjem privatizacije in deregulacije, rekoč, da ima več kot petdeset odstotkov slovenskega gospodarstva v lasti ali pod nadzorom država. Dejala je tudi, da bo spodbujala dialog med narodoma in si z javnim udejstvovanjem prizadevala za še večji ugled Amerike.

O Sloveniji je dejala, da igra pozitivno vlogo v regiji Balkana. Izpostavila je slovensko podporo ameriškim pobudam po svetu, vojaško podporo misijam v Iraku in Afganistanu ter učinkovito sodelovanje v boju proti trgovini z ljudmi.

Trump je Blanchardovo na veleposlaniški položaj predlagal lani. Potem se je postopek zaradi blokad in dolge vrste čakajočih za potrditev na položaje tako zavlekel, da je moral po novembrskih kongresnih volitvah nominacijo znova vložiti v novoizvoljeni kongres.

Pred Blanchardovo je Trump na položaj veleposlanice v Sloveniji predlagal podjetnico in hotelirko iz Kalifornije Kelly Roberts, izbrala naj bi jo Melania Trump. Robertsova se je septembra 2017 sama umaknila, je tedaj poročal Politico.