Mineralno olje, ki so ga pristojni v ponedeljek najprej zavohali in nato s kemijsko analizo potrdili v dveh vrtinah na območju med prizoriščem železniške nesreče in rižanskim vodnim zajetjem v hrastoveljski dolini, ni bil kerozin. Po dodatnih preverjanjih so analitiki ugotovili, da sestava najdene snovi v vrtini P19, ki je od prvega črpališča pitne vode oddaljena dobre tri kilometre, ne ustreza kerozinu, temveč nekemu drugemu mineralnemu olju. »Ker gre za mineralno olje, ki je prav tako zdravju škodljivo, bomo oziroma smo danes s pristojnimi organi že začeli pogovore, kako to onesnaženje zmanjšati in katere ukrepe sprejeti,« je danes pojasnila vršilka dolžnosti generalne direktorice agencije za okolje (Arso) Lilijana Kozlovič. Kdo je onesnaženje povzročil, ne vedo, zato bodo pristojnim organom prijavili neznanega storilca.

Krivi verjetno vzorčevalci

Že v sredo je Kozlovičeva tudi sporočila, da so pri vrtini R-14, ki je od vodnega zajetja oddaljena okoli 250 metrov, povzročili lažen preplah, saj v njej sploh ni prišlo do onesnaženja. Ponedeljkov vzorec iz vrtine so verjetno kontaminirali vzorčevalci, saj je bil torkov že povsem neoporečen. »Po vsej verjetnosti je potem, ko so na vrtini P19 vzeli vzorce in prešli na vrtino R-14, prišlo do kontaminacije ali orodja ali umazane roke,« je pojasnila Kozlovičeva. Nina Rman z Geološkega zavoda Slovenije, ki izvaja vzorčenja, se je danes branila, češ da niso nujno naredili česa narobe. »Na vsak laboratorijski rezultat lahko vpliva človeški faktor, merilna negotovost, analizni postopki… Ravno zato meritve ponavljamo,« je dejala.

Zadnja dognanja tako kažejo, da se okoli 9000 litrov letalskega goriva, ki je po železniški nesreči v Dolu pri Hrastovljah pred tremi tedni steklo v okolje, ne premika proti nižje ležečim črpališčem rižanskega vodovoda, je pojasnila Kozlovičeva. »Pitna voda je varna, torej ni onesnažena,« je zatrdila in dodala, da se redno vzorčenje podtalnice po vrtinah nadaljuje.

V Istri začeli varčevati

Kljub temu da edini vodni vir za celotno slovensko Istro ostaja v uporabi, z današnjim dnem za to območje začenjajo veljati ukrepi za ohranjanje zmerne porabe vode. »Tako bi se tudi v primeru onesnaženja vodnega vira izognili morebitnim redukcijam oziroma občasnim prekinitvam dobave vode,« so ob pozivu uporabnikom po racionalni rabi vode, ki vključuje omejeno zalivanje in namakanje zemljišč ter opuščanje pranja cest, dvorišč in avtomobilov, zapisali župani štirih obalnih občin Piran, Izola, Koper in Ankaran. Tudi občinska komunalna podjetja bodo omejila zalivanje zelenic in drugih površin na enkrat do največ dvakrat na teden. Ulice in druge javne površine bodo čistila izključno z alternativnimi vodnimi viri, na javnih kopališčih pa bodo do preklica varčevanja zaprli prhe.