Finančni ministri so podprli oblikovanje pravil o davku za podjetja, ki v posamični državi niso fizično prisotna, a v njej delujejo prek spleta, do leta 2020, se glasi izjava Francije, ki letos predseduje skupini G20. »Nova pravila bi morala nasloviti nove poslovne modele ... in omogočiti podjetjem poslovanje na ozemljih, kjer nimajo fizične prisotnosti,« povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Ministri so se strinjali, da bi minimalna raven efektivne obdavčitve ... prispevala k zagotavljanju, da podjetja plačajo pošten delež davka,« navaja izjava. Višina davka bo še stvar pogajanj, je AFP povedal neimenovani francoski uradnik.

Nova pravila naj bi nastajala v okviru skupine G20 in širše, implementacija pa naj bi se zgodila pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Osnovni okvir naj bi bil jasen do januarja 2020.

Do soglasja v skupini G7 je prišlo po dolgih in zahtevnih pogovorih, ki so se po navedbah virov danes zvlekli v jutranje ure. Pred tem sta se Francija in ZDA zapletli v spor, ker je francoski parlament ta mesec na lastno pest sprejel zakonodajo, ki bo uvedla davek za digitalne velikane na francoskih tleh. Poteza bo prizadela predvsem ameriške velikane, kot so Google, Apple, Facebook in Amazon.

Ni še čas za implementacijo novih digitalnih valut

Ministri so se dotaknili tudi teme novih digitalnih valut, kot je libra, ki jo je pred kratkim napovedal Facebook. Strinjali so se, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Skupina G7 je analizo libre in drugih kriptovalut zaupala posebni skupini strokovnjakov, na čelu katere je sedel Benoit Coeure iz Evropske centralne banke. Ta je ugotovila, da morajo biti kriptovalute strogo nadzorovane in regulirane, sicer bi lahko destabilizirale globalno gospodarstvo. Tveganje predstavlja tudi njihova potencialna raba za financiranje terorizma, odpirajo se vprašanja varovanja zasebnosti uporabnikov, odpornosti na kibernetske napade, poštene konkurenca ter spoštovanja davčne zakonodaje, navaja prvo poročilo.

»Prinesle bi lahko tudi težave, povezane z udejanjanjem monetarne politike, finančne stabilnosti in nemotenega delovanja ter javnega zaupanja v globalni plačilni sistem,« je zapisala skupina po navedbah časnika Financial Times.

Obenem poročilo priznava, da lahko tovrstne digitalne valute širijo finančno vključenost, zagotovijo hitrejše in cenejše storitve ter spodbudijo konkurenco na področju plačil in posledično znižajo stroške, piše tiskovna agencija Reuters.

Facebook je junija predstavil digitalno valuto libra, ki jo v tehnološkem velikanu opisujejo kot »novo globalno valuto«. Konzorcij, v katerem so tudi podjetja kot npr. Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto. Šlo naj bi za kriptovaluto s kritjem v realnem premoženju, ki bi omogočila dostop do finančnih storitev tudi ljudem brez bančnega računa, ki jih je predvsem v razvijajočih se državah še vedno ogromno.

Libra je za regulatorje izrednega pomena, ker ima Facebook več kot milijardo uporabnikov.