Novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja so tudi pri ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Z novelo naj bi po napovedih ministrstva za izobraževanje uresničili ustavno odločbo iz leta 2014, vendar pa so bila mnenja o tem različna.

Odpira se vprašanje o trdnosti koalicije

Zaradi razdeljenosti koalicije pri tej temi in v luči drugih aktualnih dogodkov, med drugim današnjega potrjevanja komisarskega kandidata Janeza Lenarčiča, se je odprlo tudi vprašanje o trdnosti koalicije.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je napovedal, da bo težko pripraviti zakon, ki bo dobil zadostno podporo. "Treba bo na novo zavihati rokave, poskusiti spisati takšen zakon, da bo dobil podporo. Verjetno pa bo kakšna druga koalicija v tem državnem zboru dobila večino. Zgleda, da ta leva koalicija nima 46 glasov," je dejal.

"Zdaj vidimo, da je SMC bolj naklonjen tej zgodbi, ki jo verjetno zagovarja desnica. Potem je verjetno najboljše, da spišejo svoj zakon in ga vložijo in bo zadeva rešena," je povedal Han.

Tudi predsednik NSi Matej Tonin se strinja, da se lahko za sprejem tega zakona oblikuje drugačna koalicija. "V parlamentu so vsaj štiri stranke, ki bi podprle ustavnoskladno rešitev," je ocenil. Po njegovem mnenju je sicer minister za izobraževanje Jernej Pikalo konflikt ustvaril namenoma, "ker ta konflikt predvsem prinaša politično podporo stranki SD".

Tudi Maša Kociper iz SAB meni, da bo težko najti rešitev, ki bo imela podporo 46 poslancev. O tem, kaj sodi v obvezni program osnovnošolskega izobraževanja, lahko po njenih besedah presodi le ustavno sodišče. Sicer pa ne ve, ali bo rezultat tega glasovanja negativno vplival na koalicijo.

Nov, usklajen predlog pa od ministra pričakuje poslanec SMC Zorčič. Sicer je pojasnil, da pred današnjim glasovanjem na stranko ni bilo pritiskov, so pa dobili prošnje za spremembo mnenja. "Žal se ta pogovor, ta napor ni zgodil prej, recimo pri sprejemanju amandmaja na odboru," je povedal.

Zorčič je ob tem ocenil, da mora koalicija svoje rezultate še pokazati. "Tako da pred njo je še veliko dela. Tisti, ki mislijo, da so svoje delo že opravili, se hudo motijo," je pojasnil. Na vprašanje možnosti predčasnih volitev pa je odgovoril, da ne ve, "komu bi bilo v interesu". Dodal je, da morajo koalicijske stranke uresničiti cilje iz koalicijskega sporazuma.

Levica: Današnje glasovanje potrditev obračanja vlade v desno

V Levici si bodo po besedah Mihe Kordiša prizadevali za spremembo ustave, ki bo ločila javno in zasebno ter bi se sredstva iz proračuna namenila le za javne šole. Meni, da je današnje glasovanje potrditev obračanja vlade v desno.

"Še vedno pa v Levici poskušamo prodreti s našimi predlogi, rešitvami in vrniti slovensko politično strategijo nazaj na leve tirnice v smeri razvoja, solidarnosti, enakopravnosti," je pojasnil. Na vprašanje, koliko še verjame v sodelovanje s to koalicijo, je odgovoril: "Ne vem, koliko še verjamem, vsekakor pa upam".

Poslanci odstopa ministra ne napovedujejo. Če bi odstopil vsak minister, ki zakona ne spravi čez proceduro, bi hitro zmanjkalo ministrov, je ocenil Han. Tonin pa je dejal, da je odstop stvar ministra, njegove integritete, stranke in predsednika vlade.

Kociprova je danes napovedala, da bodo v primeru zavrnitve zakona zbirali podpise za referendum. Tonin je dejal, da si težko predstavlja referendum, ker "zakona ni, je padel". "Mogoče bo to zgolj neka PR akcija, zbiranja podpisov v smislu nagovarjanja ljudi. Za nek resen referendum bo pa potreben najprej zakon, potem pa tudi resno vprašanje," je dodal.