Nenavaden primer so v sredo zvečer na avtocesti obravnavali gorenjski policisti. Češkemu vozniku je namreč s strehe kombija sredi avtoceste pri Peračici padel neustrezno pripet čoln. Vanj je potem trčil slovenski voznik. V dogodku je k sreči nastala samo materialna škoda. Zaradi nepravilno naloženega tovora so policisti češkega voznika kaznovali z globo.

Vse skupaj pa bi se lahko končalo precej huje, zato policisti še posebno v teh počitniških dneh, ko s seboj na oddih jemljemo vso mogočo kramo, opozarjajo na pravilno in varno tovorjenje. »Tovor in naprave, ki so namenjene za prevoz, nalaganje, razlaganje ali pritrditev tovora, morajo biti na vozilu in v njem naloženi in pritrjeni oziroma pokriti tako, da ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence cestnega prometa, ne povzročajo škode na cesti in objektih, ne onesnažujejo okolja, ne zmanjšujejo stabilnosti vozila, ne povzročajo več hrupa, kot je dovoljeno, ne zmanjšujejo preglednosti vozniku in se ne razsipavajo ali padajo z vozila,« opozarja Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Gre za določbe, ki so sicer natančno opisane v zakonu o pravilih cestnega prometa, ki določa tudi globe za kršenje teh pravil. Te znašajo od 80 do 160 evrov, če gre za gospodarsko dejavnost prevozništva, pa je kazen za pravno osebo lahko tudi 1600 evrov.