»Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ,« je zapisal.

Šarec je še omenil, da so odzivi znotraj koalicije burni in da gre za očitke, da gre za napačen postopek, da se ni posvetoval in je skrival ime kandidata. Slednje je, kot je zapisal, storil »izključno zaradi obrambe dostojanstva kandidata«.

»O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK itd.,« je še objavil premier in poudaril, da je predlagal kandidata, ki ni član nobene stranke.

»Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor 'uradnika', ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU v Evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 milijoni evrov letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba ... podcenjevanje do zadnjega atoma moči,« je zapisal premier ter dodal, da kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč slovenska vlada, in v Evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije.

Odločitev o predlogu bo padla danes

Vlada bo o predlogu komisarja iz Slovenije odločala danes. Premier je v sredo sporočil, da za kandidata za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča. Do Šarčeve izbire so bili kritični v koalicijski SD, medtem ko se druge koalicijske stranke v sredo niso uradno odzvale.

Lenarčič je trenutno vodja stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Univerzitetni diplomirani pravnik je izkušen diplomat, ki je med drugim vodil priprave na prvo slovensko predsedovanje EU leta 2008.

Leta 2003 je bil imenovan za vodjo slovenske misije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Dunaju ter bil v času slovenskega predsedovanja organizaciji leta 2005 tudi na čelu stalnega sveta Ovseja. Med letoma 2008 in 2014 je bil direktor Ovsejevega urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Del koalicije še molči o podpori Lenarčiču, moti jih način predlaganja kandidata

V SMC, SAB in DeSUS tudi pred današnjim srečanjem koalicije niso razkrili, ali bodo na seji vlade, če bodo o tem odločali, podprli Janeza Lenarčiča za komisarskega kandidata. Ne skrivajo pa, da jih moti način, po katerem je premier Marjan Šarec Lenarčiča predlagal, to je brez predhodnega dogovora s partnerji. Enostransko odločitev mu očita tudi SD.

O postopku predlaganja Lenarčiča in spoštovanju partnerjev posebej tudi prvaki koalicijskih strank

Pred sejo vlade in odločanjem o Janezu Lenarčiču, ki ga premier Marjan Šarec predlaga za komisarskega kandidata, so se posebej zasedali še predsedniki koalicijskih strank. Kot so povedali vodje poslancev SMC, SD, SAB in DeSUS, je pri »komisarski sagi« govora o neprimernem postopku in spoštovanju koalicijskih partnerjev.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je njihov skupen pogled to, da je »pri tej sagi o komisarju« zelo slabo predvsem to, kako je prišlo do imena predloga za komisarja. »V koaliciji se je treba vendarle malo spoštovati. Tudi zato imajo predsedniki sestanek, da se bodo pogovorili, kako naprej,« je dodal Han. Kdorkoli bo komisar, bo »naš skupen politični predstavnik«, je spomnil.