Plenković bo zamenjal vodilne ljudi na sedmih izmed 20 ministrstev z namenom izboljšanja vladne podobe, ki so jo precej zasenčile klientelistične afere večine zdaj že bivših ministrov. Z imeni kandidatov za nove ministre je predvsem poskusil pomiriti razmerja znotraj vladajoče stranke – zadovoljiti regionalne podružnice, pa tudi določene struje, ki mu niso naklonjene.

V vladni koaliciji niso imeli pripomb k predlaganim spremembam, saj gre za člane HDZ, tako da je jutri v saboru možno pričakovati enotno podporo saborske večine Plenkovićevim ministrskim predlogom.

Zdi se, da je premier zadovoljil tudi interese urada hrvaške predsednice Kolinde Grabar - Kitarović, saj je za zunanjega ministra predlagal izkušenega kariernega diplomata Gordana Grlića Radmana, ki prihaja z zahtevnega veleposlaniškega položaja v Berlinu.

Diplomatska kariera Grlića Radmana, ki se je začela v prvi polovici 90. let, se povezuje z dolgoletnim tesnim sodelovanjem s svetovalcem hrvaške predsednice in nekdanjim hrvaškim zunanjim ministrom Matejem Granićem. Grlić Radman prihaja na prosto mesto na Zrinjevcu potem, ko je njegova predhodnica in tudi podpredsednica hrvaške vlade Marija Pejčinović Burić zmagala v tekmi za prestižni položaj generalne sekretarke Sveta Evrope in se bo preselila v Strasbourg.

Grlić Radman bo kot pomoč na zunanjem ministrstvu dobil tudi novo državno sekretarko Nikolino Brnjac, ki bo zadolžena za politiko EU. Brnjačeva je bila državna sekretarka na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo.

Plenković je v sredo odstavil tri ministre, med katerimi samo ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić ni bila izpostavljena različnim nepremičninskim aferam. Toda Murganićeva ni bila kos sistemskim nepravilnostim v socialni politiki, ki so se kazale v vrsti tragičnih dogodkov v resorju, od metanja otrok z balkona do umora socialnih delavcev. Na njeno mesto bo prišla saborska poslanka Vesna Bedeković, ki je v hrvaški parlament vstopila kot poslanska zamenjava za dosedanjega podpredsednika hrvaške vlade in kmetijskega ministra Tomislava Tolušića.

Pretresena ministrica za regionalni razvoj

Plenković se je zahvalil tudi Tolušiću, za katerega so hrvaški mediji poročali, da ni natančno prijavil vseh svojih stanovanjskih nepremičnin, da ni pojasnil, kako je financiral njihovo gradnjo, niti angažmaja gradbenih podjetij, ki so zmagovala na razpisih virovitiško-podravske županije, medtem ko je bil njen predsednik. Vodenje kmetijskega ministrstva bo prevzela dosedanja državna sekretarka na tem ministrstvu Marija Vučković, ki predstavlja trdo konservativno linijo znotraj HDZ.

Najbolj pretresena zaradi izključitve iz vlade je bila ministrica za regionalni razvoj in sklade EU Gabrijela Žalac, ki so jo nekaj časa celo omenjali kot bodočo evropsko komisarko. Ministrski stolček se ji je zamajal že lani, ko je javnost pričakovala, da bo odstopila, ker je bila z več let neveljavnim vozniškim dovoljenjem udeležena v prometni nesreči, v kateri je bila huje ranjena deklica. Tudi Žalčevo bremenijo afere z nejasnimi lastniškimi odnosi, ko gre za luksuzni avtomobil, ki ga je uporabljala njena družina, pa tudi sumi glede izbranih na razpisih ministrstva za denar iz skladov EU.

Na mesto Žalčeve se bo s položaja ministra za delo in pokojninski sistem preselil Marko Pavić, ki je zaradi splošnega nezadovoljstva državljanov s pokojninsko reformo v hrvaških medijih veljal za tistega ministra, ki bo moral prvi oditi iz Banskih dvorov. Plenković pa je presenetljivo svojemu nekdanjemu asistentu v evropskem parlamentu zaupal vodenje še enega ministrstva. Novi minister za delo in pokojninski sistem bo direktor hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje (Hzmo), 34-letni Josip Aladrović, ki velja za mladi up HDZ, a je bil že kot uradnik obremenjen z ovadbo komisije za odločanje o navzkrižju interesov zaradi neprijavljenega celotnega družinskega premoženja v svoji javni premoženjski kartici.

Namesto ministra za državno premoženje Gorana Marića, ki je v ponedeljek odstopil prav tako zaradi številnih medijskih objav o njegovih domnevnih nepremičninskih aferah, je Plenković izbral vodjo urada državne uprave v vukovarsko-sremski županiji Maria Banožića. Prejšnji teden je potrdil, da bo novi minister za upravo dekan z visoke šole v Šibeniku Ivan Malenica, ki bo zamenjal Lovra Kuščevića. Ta je odstopil, ko so mediji več tednov razkrivali domnevne nepravilnosti z nepremičninami na otoku Brač. Za Kuščevićeve afere se je zanimalo tudi tožilstvo.

Ne nazadnje je Plenković predlagal tudi nova podpredsednika vlade, aktualna ministra za notranje zadeve in za finance, Davorja Božinovića in Zdravka Marića, ki sta že od prej zadolžena za izvajanje dveh ključnih hrvaških ciljev, vstop v območji schengna in evra.

Plenković se je po večtedenskem zavlačevanju za obsežno rekonstrukcijo vlade odločil tako zaradi pritiskov javnosti kot tudi same HDZ, v kateri se zavedajo, da v javnomnenjskih raziskavah izgubljajo podporo volilcev. Premier pričakuje, da bodo vladne osvežitve omogočale nemoteno delovanje vlade, ki je bilo doslej v senci afer ministrov, ter da bo uspešno prestal polletno predsedovanje v EU. Izvajanja nujno potrebnih reform do konca mandata Plenkovićeve vlade, ki se konča jeseni 2020, nihče niti ne pričakuje.