Ko vstane dobro obiskan Ljudski vrt, ni popuščanja. Niti po treh golih prednosti s prve tekme. In Ljudski vrt je bil dobro obiskan. In vstal je. Zanj. Za fanta, ki je vmes postal mož in se celo kariero vračal domov. Za Roka Kronavetra so vstali. Mu namenili stoječe ovacije. Več kot le za (prvi) gol. Tega se je v Ljudskem vrtu naposled lahko veselil. Pa niso vstali le zanj. Vstali so, ker ni popuščanja v Evropi za vijoličaste. Prerojeni očitno lažje igrajo zaenkrat za ligo prvakov, Valur je več kot le suvereno padel še v drugo. Niti pri treh golih prednosti ni popustil Maribor. Tako skrbno so se držali načrta, da je Darko Milanič ponovil postavo in poslal v igro enako dodatno trojico. Češ, naj pridejo naslednji. Skandinavci. In pridejo. Švedi, AIK, že v sredo.

»Zadovoljen sem, da se ni dogajalo nič, kar bi nas stalo veliko živcev, in da so fantje vsi zdravi,« je po tekmi povedal Darko Milanič. Že nemudoma je pomeril Dino Hotić, močno, natančno, toda naciljal je prečko. Pa ni odnehal. Spet je Maribor najprej raztegnil, nato pa sprehajal Valur. Lomil je Islandce najprej po desni kot že na prvi tekmi. Ko je Hotić dobil uporabno podajo Martina Milca, je žogo zavrnil. Še lani bi morda bilo na slepo. Zdaj je to rešitev, žoge imajo naslovnika. Točno tam je bil Kronaveter. Pomeril, iz prve, brez oklevanja. Le Andrej Kotnik je moral še spustiti glavo in Kronaveter je naposled slišal svoj priimek v Ljudskem vrtu. Ko je bil zamenjan, je dočakal stoječe ovacije. »Vi vidite samo to, jaz vidim še kaj drugega: odnos do soigralcev in obveznosti je spoštljiv, dobro se počuti tukaj,« je o Kronavetru dodal Milanič.

Maribor ni popustil, čeprav so bili še dan prej na treningu zelo slabi, ker jim je sobota s Triglavom načela samozaupanje. Celo Marcos Tavares se v tej postavi skoraj pomlajuje. Ko mu je dal žogo Andrej Kotnik, je uporabil obe nogi, preigraval in zabil z desno. Devetindvajseti evropski gol v vijoličastem. Islandci, ki so zgodaj ostali brez kapetana Haukurja Sigurdssona, niso bili brez priložnosti, vendar tudi ponujenega Einar Ingvarsson ni izkoristil, ker je Blaž Vrhovec strel odbil. Če je Joano Pinheiro najprej dosodil enajstmetrovko za goste, si je po posvetovanju s pomočnikom Ruijem Tavaresom premislil in pokazal Andriju Adolphssonu rumeni karton. Glede na uvodni ligaški poraz s Triglavom ni neopazno, da je Mariboru vseeno uspelo ohraniti mrežo nedotaknjeno. »Menim, da je bil prvi gol dosežen iz prepovedanega položaja in da bi morali dobiti enajstmetrovko, a Maribor je zasluženo napredoval,« je povedal trener Valurja Olafur Johanneson.

Tekmec Maribora v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov bo švedski prvak AIK po zmagi, ko je nadoknadil zaostanek proti Ararat Armeniji (3:1, skupaj 4:3). Prva tekma bo že v sredo v Ljudskem vrtu (ob 20.15), povratna teden dni kasneje na Švedskem. AIK, trenutno drugi v švedskem prvenstvu, katerega ocenjena vrednost je skoraj identična vrednosti Maribora, je dvanajsti naslov prvaka osvojil po devetih letih. Žreb za tretji krog kvalifikacij lige prvakov bo v ponedeljek.